ΔΙΕΘΝΕΣ
16/12/2015 12:06 EET | Updated 16/12/2015 12:06 EET

Γκρούεφσκι: Ποτέ δεν μίλησα για αλλαγή ονόματος, θα αντιδράσουμε προς τον Guardian

ASSOCIATED PRESS
Macedonian Prime Minister and leader of the VMRO-DPMNE conservative party Nikola Gruevski talks to the media in the government building, after the talks with the most relevant party leaders in Macedonia mediated by the European Neighborhood Policy & Enlargement Negotiations commissioner Johannes Hahn, in Skopje, Macedonia, early Wednesday, July 15, 2015. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Την αντίδραση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, προκάλεσε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, στο οποίο ο ίδιος φέρεται να δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει αλλαγή της ονομασίας της χώρας του στο πλαίσιο προσπαθειών τερματισμού της αντιπαράθεσης με την Αθήνα για την ονομασία των Σκοπίων.

«Δεν έχω δηλώσει κάτι τέτοιο και θα αντιδράσουμε και προς τον Guardian. Αυτό φαίνεται και από το ίδιο το κείμενο, από το οποίο προκύπτει ότι πρόκειται για δημοσιογραφικό σχόλιο και όχι για δική μου δήλωση. Αυτό είναι κρυστάλλινα σαφές. Παρόμοιες προβοκάτσιες υπήρξαν και θα υπάρξουν και εμείς είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Προφανώς, το θέμα της ονομασίας γίνεται δημοφιλές αυτήν την περίοδο, όπως ακριβώς το περιμέναμε και παρόμοιες εσκεμμένες και λανθασμένες ερμηνείες από πολλούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν το καλό της διαδικασίας και έχουν ανάγκη ψευδούς αποκλειστικότητας, ή προωθούν τη δική τους ατζέντα, είναι αναμενόμενες», ανέφερε ο Ν.Γκρούεφσκι σε γραπτή δήλωσή του.

Στο επίμαχο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε πως θα ήταν ανοικτός σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας του για να τερματιστεί μία από τις «πιο ασυνήθιστες διπλωματικές αντιπαραθέσεις του κόσμου».

«Τώρα, ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, δηλώνει πως είναι πρόθυμος να αρχίσει ξανά διάλογο πάνω στο ζήτημα με την Ελλάδα – δεδομένου ότι οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή ονόματος τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα. “Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους και να βρούμε κάποια λύση” είπε σε συνέντευξη στον Guardian» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, σημειώνεται πως ο Γκρούεφσκι υπαινίσσεται πως μπορεί να είναι έτοιμος να υποχωρήσει απέναντι στην Ελλάδα. «Θα θέλαμε να ανοίξουμε διάλογο με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν για να βρούμε λύση, και αν βρούμε θα πρέπει να πάμε στους πολίτες και να οργανώσουμε δημοψήφισμα. Μέσω του διαλόγου πρέπει να βρούμε κάποια λύση, και μετά να ρωτήσουμε τους πολίτες, είναι σωστό ή όχι;» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Sponsored Post