Πιάτο ημέρας: Φτερούγες κοτόπουλο με καυτερή σάλτσα ντομάτας

Είναι από τα φαγητά που άμα ξεκινήσεις να τρως δεν μπορείς να σταματήσεις.
Τσίλι φτερούγες κοτόπουλου
Getty Images / MiguelMalo
Τσίλι φτερούγες κοτόπουλου

Οι φτερούγες κοτόπουλο είναι από τα καλύτερα και πιο αγαπημένα finger food που μπορούμε να δοκιμάσουμε. Είναι από τα φαγητά που άμα ξεκινήσεις να τρως δεν μπορείς να σταματήσεις.

Αυτή την φορά όμως δεν θα κάνουμε την κλασσική μπάρμπεκιου συνταγή.

Για το πιάτο ημέρας θα τα μαγειρέψουμε σε σάλτσα ντομάτας που την έχουμε πειράξει. Με άλλα λόγια θα την κάνουμε λίαν καυτερή, με το σκορδάκι της, λίγο θυμάρι, κόκκινο τσίλι και πάστα καπνιστής πάπρικας.

Καλή όρεξη.

Υλικά

500 γρ. φτερούγες κοτόπουλο

450 γρ ντομάτες κατά προτίμηση μικρές

3 κ.σ. ελαιόλαδο

5 σκελίδες σκόρδο

6 κλωνάρια θυμάρι

1 κόκκινο τσίλι

1 κ.σ. πάστα καπνιστής πάπρικα

150 ml βραστό νερό

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα ταψί βάζουμε τις φτερούγες κοτόπουλο μαζί με το ελαιόλαδο, αλάτι - πιπέρι, το θυμάρι και το σκόρδο.

Φροντίζουμε τα πέντε υλικά που βάλαμε στο ταψί μας να αλειφτούν καλά στις φτερούγες.

Ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά.

Αφαιρούμε τις φτερούγες από το ταψί και φροντίζουμε να τις κρατήσουμε ζεστές.

Προσθέτουμε τις ντομάτες στο ίδιο ταψί τις οποίες έχουμε κόψει στην μέση, ενώ λιώνουμε κάπως τα σκόρδα που έχουμε ψήσει.

Ρίχνουμε το τσίλι χοντροκομμένο και ανακατεύουμε.

Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, έως ότου πάρουν οι ντομάτες μία βράση.

Προσθέτουμε την καπνιστή πάπρικα και συπληρώνουμε στην σάλτσα το βραστό νερό, ξήνοντας με μία σπάτουλα ότι υλικό έχει κολλήσει στον πάτο του ταψιού κατά το ψήσιμο.

Καθώς οι ντομάτες έχουν μαλακώσει και η σάλτσα μας κοχλάζει τις ζουπάμε μαλακά και ρίχνουμε πίσω στο ταψί τις φτερούγες.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν θέλουμε και ψήνουμε για 2 ακόμα λεπτά.

Tip

Θέλουμε οι φτερούγες μας να αρπάξουν λίγο οι άκρες τους κατά το ψήσιμο έτσι ώστε να καραμελώσουν.

Μπορούμε να ρίξουμε λίγο κόκκινο ξύδι στην σάλτσα στο τέλος.

Ενισχύουμε την ένταση της σάλτσας με κανονική πάστα από τσίλι αλλά και εκείνη από το Μαρόκο, πιο γνωστή ως πάστα Χαρίσα, που κύριο συστατικό της είναι οι ψητές κόκκινες πιπεριές.

Πηγή: The Guardian