ΔΙΕΘΝΕΣ
13/05/2019 09:48 EEST | Updated 13/05/2019 10:00 EEST

Πιλότος προσγείωσε αεροπλάνο χωρίς τους μπροστινούς τροχούς

Και δεν αναφέρθηκε ούτε ένας τραυματισμός. Δείτε το βίντεο.

Πιλότος της Myanmar National Airlines βίωσε ένα από τους χειρότερους φόβους για έναν κυβερνήτη αεροσκάφους αλλά όπως φαίνεται η ανταπόκρισή του ήταν ιδανική και δεν τραυματίστηκε ούτε ένας από τους επιβάτες και το πλήρωμα.

Ο πιλότος του Embraer 190 της εταιρείας της Μιανμάρ κατάφερε να προσγειώσει το αεροσκάφος χωρίς τους εμπρόσθιους τροχούς αφού το σύστημα προσγείωσης παρουσίασε δυσλειτουργία. 

H επικίνδυνη προσγείωση έγινε στο αεροδρόμιο Μάνταλεϊ της Μιανμάρ και αφού ο πιλότος Μιάτ Μο Αούνγκ έκανε κύκλους πάνω από τους διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης καθώς βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τους ελεγκτές εναέριες κυκλοφορίας στους οποίος είχε αναφέρει το πρόβλημα. 

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το Γιανγκόν της Μιανμάρ και βρισκόταν κοντά στο Μάνταλεϊ όταν ο πιλότος είδε πως ήταν αδύνατον να κατέβουν οι μπροστινοί τροχοί. Ακολούθησε όλες τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και έκαψε επιπλέον καύσιμα προκειμένου να μειώσει το βάρος του αεροσκάφους, όπως αναφέρει η αεροπορική εταιρεία. 

 

Σε ένα βίντεο το αεροσκάφος φαίνεται να προσγειώνεται στους πίσω τροχούς και τελικά η «μύτη» να αγγίζει τον διάδρομο προσγείωσης και να «σέρνεται» πάνω σε αυτόν για 25 δευτερόλεπτα μέχρι να ακινητοποιηθεί. 

«Ο πιλότος έκανε εξαιρετική δουλειά» σχολίασε σχετικά στο Reuters ο υπουργός Μεταφορών της Μιανμάρ. 

Σημειώνεται πως αυτό ήταν το δεύτερο αεροπορικό ατύχημα στη Μιανμάρ μέσα σε μία εβδομάδα. Την περασμένη Τετάρτη ένα αεροσκάφος της Biman Bangladesh Airlines «έξυσε» τον διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου Γιανγκόν προσπαθώντας να προσγειωθεί υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες στο διεθνές. Εξαιτίας της ανώμαλης προσγείωσης, τραυματίστηκαν 17 άτομα.

Πηγή: Reuters