Πίσω από τις δημοσκοπήσεις

Πίσω από τις δημοσκοπήσεις
Sooc

Θέλουμε Σύριζα, αλλά δεν θέλουμε εκλογές και θεωρούμε τον Αντώνη Σαμαρά καταλληλότερο για πρωθυπουργό...

Αυτό λίγο πολύ δείχνουν τα αποτελέσματα των 4 δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες 3 ημέρες. Τουλάχιστον με την πρώτη ματιά.

Και επειδή μπερδευτήκαμε, αναζητήσαμε μια εξήγηση από τους ειδικούς.

Μιλήσαμε με τον Γιάννη Τσίρμπα, λέκτορα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Του ζητήσαμε καταρχήν να ερμηνεύσει τις διαφορές στα ποσοστά που δείχνουν οι 4 δημοσκοπήσεις. Στον παρακάτω πίνακα είναι τα αποτελέσματα για την πρόθεση ψήφου.

Πολύ μεγαλύτερη είναι η διαφορά των δύο κομμάτων στη δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών: Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, ο Σύριζα έρχεται πρώτος με 38,5% και η ΝΔ δεύτερη με διαφορετικά 11,5 μονάδων και 27%.

Γιάννης Τσίρμπας: «Τα ευρήματα δεν είναι συγκρίσιμα με την πρόθεση ψήφου. Στη δημοσκόπηση της, η Public Issue, βγάζει τελείως απ'έξω τους αναποφάσιστους. Οι περαιτέρω διακυμάνσεις αντανακλούν την ρευστότητα της ψήφου. Στις προηγούμενες εκλογές υπολογίζεται πως το 1/4 των ψηφοφόρων αποφάσισε μέσα στο παραβάν».

Πώς εξηγείται όμως το ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δεν θέλουν εκλογές;

Γιάννης Τσίρμπας: «Αυτό που σε πρώτη ματιά φαίνεται παράδοξο στην πραγματικότητα είναι απόλυτα εξηγήσιμο. Αν δείτε το ποσοστό που θέλει εκλογές, παρότι μειοψηφικό, είναι αρκετά μεγαλύτερο από το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Σύριζα. Ο Σύριζα αυτή τη στιγμή είναι το μόνο κόμμα που θέλει άμεσα εκλογές. Σε αυτούς που δεν θα τους συνέφεραν εκλογές, περιλαμβάνεται όχι μόνο η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, πιθανόν και άλλοι».

Και πώς ενώ η ΝΔ έρχεται δεύτερη, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός;

«Αυτό είναι το πλέον αναμενόμενο», μας απαντά.

Γιάννης Τσίρμπας:«Αυτός που κυβερνάει τη στιγμή της δημοσκόπησης πάντα θεωρείται καταλληλότερος από τον καινούργιο. Το φαινόμενο είναι και διαχρονικό και διεθνές. Αν θυμάστε το 1999, η ΝΔ προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο Κώστας Σημίτης επιλεγόταν ως καταλληλότερος του Κώστα Καραμανλή και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Αυτό έκανε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ να βασίσει όλη του την προεκλογική καμπάνια στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη. Όλες οι προεκλογικές αφίσες είχαν την υπογραφή του. Και τελικά στις εκλογές του 2000, η διαφορά καλύφθηκε και το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στην κυβέρνηση».

Πάντως το πιο σημαντικό ίσως εύρημα των δημοσκοπήσεων είναι πως σύμφωνα με την Public Issue, το 74% των ερωτηθέντων εμφανίζεται δυσαρεστημένο με τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Δημοφιλή