Κωνσταντίνος Φίλης: Τι πρέπει να ζητήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ εφόσον διευκολύνει την ένταξη της ΠΓΔΜ

Κωνσταντίνος Φίλης: Τι πρέπει να ζητήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ εφόσον διευκολύνει την ένταξη της ΠΓΔΜ
NurPhoto via Getty Images

Αυτό που κάνει η Ελλάδα, βάσει όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά για τη συμφωνία σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, είναι στην πραγματικότητα να παρέχει μια διευκόλυνση στην ΠΓΔΜ ως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, προσκαλώντας την να ενταχθεί στη Συμμαχία πριν διευθετηθεί το σύνολο των προαπαιτουμένων που απαιτούνται για την οριστική της ένταξη, τόνισε, μιλώντας στη HuffPost Greece ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, σχετικά με τι μπορεί να κάνει η χώρα μας από εδώ και στο εξής πάνω στο ζήτημα.

«Αν δεν θέλαμε να τους διευκολύνουμε, θα μπορούσαμε να το κάνουμε ανάποδα: Να τους καλέσουμε όταν και εφόσον τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, μεταξύ τους και η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Εφόσον παρέχουμε τη διευκόλυνση, πρέπει να είμαστε θεσμικά κατοχυρωμένοι ότι δεν θα προκύψει κάποια κακόβουλη χώρα, όπως η Τουρκία, η οποία θα πει πως, μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα, και σίγουρα πριν αλλάξει η ΠΓΔΜ την ονομασία της, επικυρώνει την ένταξή της» σημείωσε ο κ. Φίλης- προσθέτοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής, εφόσον μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο θεσμικά, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει ρητή και κατηγορηματική δήλωση των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ ότι θα στηρίξουν την πλήρη ένταξη της ΠΓΔΜ και θα την επικυρώσουν στα κοινοβούλιά τους, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της και όχι μέρος της (δημοψήφισμα, αλλαγή συνταγματικής ονομασίας)- ότι «τότε και μόνο τότε θα δεχτούν την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και κυρίως τότε και μόνο τότε θα ξεκινήσουν την κύρωση της ένταξής της από τα κοινοβούλιά τους».

«Άρα αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα είναι η Ελλάδα που θα μείνει μόνη της τελευταία να κυρώσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς, σε τέτοια περίπτωση, και ανάλογα με τις συνθήκες της περιόδου (αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας ή πρόκληση αστάθειας στα Βαλκάνια) μπορεί να πιεστούμε έντονα για να δεχτούμε κάτι που θα είναι ένταξη χωρίς να λυθεί απαραίτητα το ζήτημα της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας» κατέληξε ο κ. Φίλης.

Δημοφιλή