ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2019 19:06 EEST

Πιθανό λάθος πιλότου πίσω από το αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία εξετάζουν οι Αρχές

Και τα σενάρια για το σφάλμα που μπορεί να έκανε προκαλώντας την πυρκαγιά που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Tatyana Makeyeva / Reuters

Tην πιθανότητα το δυστύχημα με το αεροσκάφος της εταιρείας Aeroflot -που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 41 ανθρώπων- να οφείλεται σε λάθος του πιλότου εξετάζουν αυτή την ώρα οι Ρώσοι ερευνητές.

Τα μέλη του πληρώματος αλλά και οι επιβάτες που διεσώθησαν επισημαίνουν πως το Sukhoi Superjet 100 χτυπήθηκε από κεραυνούς ενώ βρίσκονταν στον αέρα. Εξαιτίας αυτού διακόπηκε και η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου.

Η προσγείωση ωστόσο με τον τρόπο που συνέβη γεννά πλήθος ερωτημάτων, αφού δεν ήταν φυσιολογική. Την ίδια ώρα, βίντεο που κυκλοφόρησε αποκαλύπτει πως κάποιοι αξιωματούχοι αστειεύονται ενώ βλέπουν το Sukhoi Superjet 100 να παίρνει φωτιά.

Στο κλιπ που κυκλοφόρησε στο twitter δεν γίνεται σαφές ποιοι είναι οι Ρώσοι αξιωματούχοι που γελούν. Σύμφωνα όμως με δήλωση που πραγματοποίησε η διοίκηση του αεροδρομίου Sheremetyevo, οι άνθρωποι αυτοί δεν ανήκαν ούτε στην ίδια - που ονομάζεται AO MASH - ούτε στην Aeroflot.

Όλοι ωστόσο συμφωνούν πως οι υπάλληλοι που αστειεύονται πρέπει να τιμωρηθούν, αφού παραβιάζουν την επαγγελματική δεοντολογία.

Ένας από αυτούς μάλιστα φέρεται να λέει ότι «το αεροσκάφος προσγειώθηκε καλά αλλά με μια μικρή φλόγα». Κι όλα αυτά την ώρα που οι επιβάτες του βίωναν μια πραγματική κόλαση.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος -το οποίο κατευθύνονταν στο Μουρμάνσκ, προσπαθούσε να προσγειωθεί για τριάντα ολόκληρα λεπτά πριν τυλιχθεί στις φλόγες.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνεται πυκνός καπνός να υψώνεται από το αεροπλάνο. Άλλες εικόνες το δείχνουν να φλέγεται ενώ προσπαθεί να προσγειωθεί και στη συνέχεια οι επιβάτες το εγκαταλείπουν από την πίσω έξοδο.

Οι αρμόδιες αρχές κατόρθωσαν να εντοπίσουν και να ανακτήσουν τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου Superjet 100 (SSJ100) της Aeroflot που τυλίχθηκε στις φλόγες στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας.

Τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου Superjet 100 που πήρε φωτιά στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας εντοπίστηκαν στο σημείο της καταστροφής, σύμφωνα με πηγή του Sputnik στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Τα αποτελέσματα ωστόσο θα γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό που προβληματίζει τις Αρχές σχετικά με το σενάριο να χτυπήθηκε το αεροσκάφος από κεραυνό είναι πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συνέβη αφού τα σύγχρονα εναέρια μέσα έχουν σχεδιαστεί ώστε να αντέχουν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το συγκεκριμένο Superjet εντωμεταξύ εκτελούσε δρομολόγια από τον Απρίλιο.

Όπως και να ’χει, οι έρευνες των Αρχών που διεξάγονται αυτή την ώρα εστιάζουν στο ενδεχόμενο λάθος του πιλότου.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται ειδικότερα οι εξής πιθανότητες:

Οι πιλότοι να αποφάσισαν να ταξιδέψουν παρά τις έντονες καταιγίδες, αυξάνοντας όμως έτσι τα ποσοστά ρίσκου

Να βιάστηκαν να προσγειωθούν, αν και η συνήθης διαδικασία είναι να το αεροσκάφος να κάνει πρώτα κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο.

Να μην κατάφεραν να προσγειώσουν το αεροσκάφος με επιτυχία ενώ είχε σημάνει συναγερμός και τα συστήματα αυτόματης προσγείωσης είχαν απενεργοποιηθεί

Να είχαν υπερβεί την κανονική ταχύτητα προσγείωσης η οποία σε συνδυασμό με τις βαριές δεξαμενές καυσίμων έκανε το αεροσκάφος να αναποδογυρίσει στην άσφαλτο

Η πρόσκρουση κατά την προσγείωση να προκάλεσε τη δημιουργία θραυσμάτων που πετάχτηκαν στους κινητήρες, πράγμα το οποίο προκάλεσε και την πυρκαγιά

(Mε πληροφορίες από BBC