Πλαστική χειρουργική στα αποτυπώματα: Η απίστευτη ιστορία διαρρήκτη που «μεταμορφώθηκε»

Πλαστική χειρουργική στα αποτυπώματα: Η απίστευτη ιστορία διαρρήκτη που «μεταμορφώθηκε»
wildpixel via Getty Images

Όταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας συνελάμβαναν το πρωί της 4ης Σεπτεμβρίου 2018 έναν 42χρονο Γεωργιανό στην Ηλιούπολη, δεν φαντάζονταν ότι η σύλληψη θα γινόταν αφορμή για να ανοίξει ένα νέο «κεφάλαιο» στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, ο «επαγγελματίας» διαρρήκτης, καλοντυμένος και σοβαρός, συντόνιζε την επίθεση σε διαμέρισμα. Νωρίτερα είχε δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στους τρεις συνεργούς του, οι οποίοι εισέβαλαν στην πολυκατοικία. Εκείνος περίμενε απ′ έξω για να είναι σίγουρος ότι όλα θα πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει. Για κακή του τύχη από το σημείο περνούσε αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, εκτός υπηρεσίας, ο οποίος αντιλήφθηκε από την εμπειρία του ότι πρόκειται για διαρρήκτη. Αρχικά τον ρώτησε τι κάνει στο σημείο. Ο ύποπτος του απάντησε ότι ψάχνει να βρει ένα οδοντιατρείο, όπου είχε κλείσει ραντεβού. Ο αστυνομικός δεν πείστηκε, ο Γεωργιανός αντέδρασε και τότε τον καταδίωξε και του πέρασε χειροπέδες.

Η μεγάλη έκπληξη ήρθε λίγη ώρα αργότερα, όταν τον οδήγησαν στο Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Εκεί διαπίστωσαν ότι παρότι γνώριζαν ποιον έχουν στα χέρια τους, καθώς τον είχαν συλλάβει και στο παρελθόν, τα δακτυλικά του αποτυπώματα δεν ταυτίζονταν με αυτά που είχε δώσει κατά την τελευταία σύλληψή του.

Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο 42χρονος «γίγαντας», με ύψος 1,87, είχε προχωρήσει σε πλαστική χειρουργική επέμβαση αλλάζοντας τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Αναλυτικότερα, πλαστικός χειρουργός του είχε αφαιρέσει κομμάτι του δέρματος από το δείκτη του δεξιού χεριού και το είχε τοποθετήσει στο μέσο του ίδιου χεριού και αντίστροφα. Την ίδια διαδικασία έκανε στο αριστερό χέρι.

Ο Γεωργιανός γνώριζε πως λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα ταυτοποιήσεων δακτυλικών αποτυπωμάτων όλων των σύγχρονων Αστυνομιών. Το σύστημα συγκρίνει και ταυτοποιεί δείκτη με δείκτη ή μέσο με μέσο. Διαφορετικά δεν υπάρχει συμβατότητα.

Αστυνομικοί χαρακτηρίζουν την περίπτωση της Ηλιούπολης πρωτοφανή: «Είχαμε και στο παρελθόν κάποιες προσπάθειες αλλοιώσεων δακτυλικών αποτυπωμάτων. Κακοποιοί προσπαθούσαν να κάψουν τα δάκτυλά τους ή να τα φθείρουν με οποιοδήποτε τρόπο. Ωστόσο, δεν τα άλλαζαν. Απλά τα αλλοίωναν. Για πρώτη φορά βλέπουμε κάποιον που στην κυριολεξία αφαίρεσε τα αποτυπώματά του με χειρουργική επέμβαση, η οποία έγινε επαγγελματικά και με επιτυχία σε ιατρείο. Είχε αφαιρέσει ολόκληρες τις επιφάνειες δέρματος, από τις οποίες γίνεται η δακτυλοσκόπηση, από τέσσερα δάκτυλα».

Σε περίπτωση που ο έμπειροι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής δεν γνώριζαν τον 42χρονο από παλιότερες υποθέσεις, υπήρχε κίνδυνος η Αστυνομία να ανοίξει νέο φάκελο, όπως γίνεται στις περιπτώσεις ατόμων που συλλαμβάνονται για πρώτη φορά. Δηλαδή, δεν θα πήγαινε στον Εισαγγελέα ως σεσημασμένος κακοποιός με βεβαρημένο παρελθόν αλλά ως... νεόκοπος διαρρήκτης.

Όπως κατέθεσε ο διαβόητος συλληφθείς, η επέμβαση στα δάκτυλά του έγινε σε κέντρο χειρουργικών επεμβάσεων αισθητικής στη Γεωργία και του κόστισε 500 ευρώ. Οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν την Αστυνομία της Γεωργίας για το συγκεκριμένο ιατρείο, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές έρευνες. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν στο «Έθνος» ότι κατά καιρούς έχουν φτάσει στις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. πληροφορίες για ύπαρξη παράνομων κέντρων επεμβάσεων στα Σκόπια και στη Βουλγαρία.

Η αλλαγή αποτυπωμάτων δεν ήταν η μόνη που έκανε ο 42χρονος, ο οποίος φρόντισε να «μεταμορφωθεί» κατά την παρουσία του στην πατρίδα του. Από το 2014, όταν και συνελήφθη για τελευταία φορά, έχασε περίπου 25 κιλά, πήρε καινούργιο διαβατήριο και άλλαξε τα αποτυπώματά του. Γύρισε, δηλαδή, στην Ελλάδα αγνώριστος για να συνεχίσει τη δράση του. Σύμφωνα με ενημέρωση από τις Αρχές της Γεωργίας, για την έκδοση καινούργιου διαβατηρίου εκμεταλλεύτηκε νόμο, που προβλέπει ότι μπορεί κάποιος να αλλάξει όνομα και να πάρει το επώνυμο της μητέρας του.

Το παρελθόν του

Ο... μετρ των διαρρήξεων, ο οποίος γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα, είχε συλληφθεί το 2009 στην Αττική για ληστείες και κλοπές. Το 2014 απέδρασε, παραβιάζοντας άδεια από τις φυλακές Αλικαρνασσού, όπου εξέτιε ποινή δεκαετούς κάθειρξης. Την ίδια χρονιά εντοπίστηκε και συνελήφθη, με τους αστυνομικούς να θυμούνται ότι ήταν τόσο μεγαλόσωμος που δεν έκλειναν τα χέρια του πίσω από την πλάτη για να του περάσουν χειροπέδες. Ένα χρόνο αργότερα, το Εφετείο διέταξε την ισόβια απέλαση από τη χώρα. Εκείνος, ωστόσο, παρότι απελάθηκε, πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον τρία ταξίδια στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οργάνωνε διαρρήξεις στην Αθήνα και μετέφερε τα κλοπιμαία στην πατρίδα του. Το σπίτι όπου διέμενε βρίσκεται στην Καλλιθέα αλλά οι «αγαπημένες» του περιοχές ήταν στα νότια προάστια, όπου θεωρούσε ότι μπορεί να κάνει πιο κερδοφόρες επιθέσεις.

Την ώρα της σύλληψής του, στις 4 Σεπτεμβρίου 2018, μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο με τους τρεις συνεργούς του, που ήταν εντός της πολυκατοικίας. Έτσι, πρόλαβε να τους ενημερώσει για την παρουσία αστυνομικού και κατάφεραν να διαφύγουν της σύλληψης. Ο ένας από αυτούς έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται.

Το ερώτημα για τις αστυνομικές Αρχές είναι εάν και άλλοι κακοποιοί από τη Γεωργία που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε επεμβάσεις στα δακτυλικά τους αποτυπώματα, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν γιατροί στη χώρα τους που κάνουν αυτή τη δουλειά. Σημειώνεται ότι η γεωργιανή μαφία κατέχει, σύμφωνα με πηγές από την Ασφάλεια, τα σκήπτρα στις διαρρήξεις στην Αττική. Εφεξής, η Αστυνομία θα αναζητήσει το «αντίδοτο», προκειμένου να ταυτοποιεί τους κακοποιούς που μπορεί να έχουν αλλάξει ταυτότητα.

Δημοφιλή