Ένα «γλυκόπικρο» σαββατόβραδο στην Πλατεία Βικτωρίας. Οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας, ένας οδηγός λεωφορείου και ένας υπουργός

Ένα «γλυκόπικρο» σαββατόβραδο στην Πλ.Βικτωρίας. Οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας, ένας οδηγός λεωφορείου και ένας υπουργός
sooc

Υπόλογος απέναντι στη διοίκηση του ΟΑΣΑ έχει βρεθεί οδηγός της εταιρείας που υπό καταρρακτώδη βροχή λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου βρέθηκε ο οδηγός λεωφορείου που χρησιμοποίησε το λεωφορείο για να παράσχει προστασία σε πρόσφυγες στην Πλατεία Βικτωρίας. Ο άνδρας μάλιστα, συνδικαλιστής και μέλος του «Ξεκινήματος», αναγκάστηκε να διαφύγει της σύλληψης.

Ο Απόστολος Κασιμέρης μίλησε στο «Έθνος» και περιέγραψε τα γεγονότα εκείνης βραδιάς, αναδεικνύοντας με την αφήγησή του- που επιβεβαιώνεται και από άλλα πρόσωπα, όπως τον Υπουργό Μεταφορών- το απίστευτη σκληρότητα που συνεχίζει να διακρίνει μέρος της κοινωνίας μας, παρά τα όσα ζούμε όλοι, όντας μάρτυρες του απίστευτου δράματος χιλιάδων ξενιτεμένων και απροστάτευτων συνανθρώπων που χτυπούν την πόρτα μας.

Όπως αναφέρει ο κ.Κασιμέρης, το Σάββατο έξι λεωφορεία είχαν «επιστρατευθεί» για τη μεταφορά προσφύγων από την Πλατεία Βικτωρίας στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, ύστερα από σχετική εντολή του υπουργείου στη διοίκηση της εταιρίας.

«Οταν όμως ξεκίνησε η δυνατή βροχή (το βράδυ του Σαββάτου) άρχισα να αναρωτιέμαι εάν είχαν πράγματι μετακινηθεί όλοι οι πρόσφυγες...Γύρω στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έφτασα στην πλατεία και βρήκα καμια πενηνταριά άτομα να είναι ακόμα εκεί, κάτω από τις τέντες δύο καφετεριών της πλατείας, πάνω στις καρέκλες και τα τραπέζια, ο ένας πάνω στον άλλον».

Η εικόνα που αντίκρισε τον «έπεισε» να τηλεφωνήσει αμέσως στο «γραφείο κίνησης» του Αμαξοστασίου Ελληνικού και αρχικά η ανταπόκριση από το αμαξοστάσιο ήταν θετική, αλλά στη συνέχεια και ενώ εκείνος βρισκόταν ήδη καθ' οδόν προς το αμαξοστάσιο προκειμένου να πάρει όχημα για να τους μεταφέρει, οι υπεύθυνοι άλλαξαν στάση.

«Μόλις έφτασα στο αμαξοστάσιο έμαθα πως υπήρχε εντολή να μη βγει λεωφορείο από το Αμαξοστάσιο γι’ αυτό το σκοπό. Πήρα ο ίδιος τηλέφωνο τον διευθυντή, ο οποίος μου είπε ότι: “τα λεωφορεία δεν είναι για να μεταφέρουν λαθρομετανάστες”».

Ο κ.Καλιμέρης όμως δεν τους άκουσε. Πήρε ένα λεωφορείο και κατευθύνθηκε προς την πύλη, την οποία όμως ο φύλακας αρνήθηκε να ανοίξει καθώς είχε άλλες εντολές. Μάλιστα, όπως αναφέρει, «με εντολή Διευθυντή κλήθηκε και το 100 και ήρθε στο αμαξοστάσιο. Είπα στους αστυνομικούς ότι είμαι από το Συνδικάτο και ότι θα έβγαζα το λεωφορείο για να μεταφέρω πρόσφυγες από την πλ. Βικτωρίας στο Τάε Κβο Ντο, όπως άλλωστε γινόταν όλη μέρα με εντολή του Υπουργείου. Ακολούθησε διαπληκτισμός με τους αστυνομικούς, οι οποίοι όμως στη συνέχεια έφυγαν – παρότι τους είχα δηλώσει ότι εγώ θα βγάλω το λεωφορείο. Τελικά έβγαλα το λεωφορείο την ώρα που η μπάρα της πύλης είχε ανοίξει για να βγει έξω ένα από τα «υπηρεσιακά» λεωφορεία».

Φτάνοντας όμως στην πλατεία Βικτωρίας και ενώ οι πρόσφυγες άρχισαν να επιβιβάζονται, έφτασαν στο σημείο τρία περιπολικά και η εντολή ήταν να συλληφθεί ο οδηγός για κλοπή λεωφορείου. «Η ώρα είχε πάει 3, οι πρόσφυγες που μόλις είχαν ανέβει στο λεωφορείο βλέποντας αστυνομικούς με όπλα φοβήθηκαν και άρχισαν να κατεβαίνουν από το λεωφορείο, στο οποίο είχε ανέβει και ένας αστυνομικός».

Λίγο αργότερα στο σημείο έφτασε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ύστερα από επικοινωνία που είχε με εργαζομένους της ΟΣΥ. «Οι αστυνομικοί δήλωσαν στον κ.Σπίρτζη ότι είχαν εντολή να με συλλάβουν για κλοπή λεωφορείου και ότι ο υπεύθυνος τους Αμαξοστασίου Ελληνικού είχε πάει στο τμήμα για να υποβάλλει μήνυση. Ο Υπουργός άρχισε τα τηλέφωνα και τελικά στις τέσσερις παρά δέκα δόθηκε εντολή και άνοιξε ο σταθμός του ηλεκτρικού της Πλατείας Βικτωρίας για να μπουν μέσα οι πρόσφυγες» καταλήγει.

Μια περιγραφή ενός διαφορετικού σαββατόβραδου

Οι πρόσφυγες όμως της Πλατείας Βικτωρίας δεν έπεσαν θύματα μόνο «κάποιους» διευθυντή στης αστικές συγκοινωνίες αλλά το ίδιο βράδυ είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν και το καταφύγιο από τη βροχή και το κρύο που τους είχαν προσφέρει ένοικοι μιας πολυκατοικίας στην περιοχή γιατί «κάποιος» φοβήθηκε πως θα τον κλέψουν.

Η περιγραφή των γεγονότων μέσω Facebook- με αναφορές και στον οδηγό του λεωφορείου- από τον Γιάννη Ανδρουλιδάκη, που αξίζει να διαβάσουμε και να μοιραστούμε αφορά ένα «γλυκόπικρο», διαφορετικό σαββατόβραδο πολύ πιο «γεμάτο» από τόσα και τόσα που έχουμε περάσει.

«Χθες το βράδυ γυρίσαμε σπίτι από το Σαββατιάτικο ποτό κάπου κοντά στη 1 π.μ. Εξω έριχνε καρέκλες, τραπέζια και τραπεζαρίες -από τη βροχή δεν έβλεπες μπροστά σου. Κάτω από τη μικροσκοπική τέντα του υπαίθριου μανάβικου συνωστίζονταν μια 50αριά πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλές μανάδες με μωρά στην αγκαλιά τους.

Η εξώπορτα στο σπίτι άνοιξε, το νεύμα έγινε και οι πρόσφυγες μπήκαν μέσα. 50 άνθρωποι στα σκαλιά, από την εξώπορτα μέχρι τον ημιόροφο. Εξω από την πόρτα μας μια οικογένεια με μωρά: η μικρή είχε 37,4. Δώσαμε παιδικό ντεπόν και μπανάνες, η Δήμητρα έφτιαξε τοστάκια και η Πέγκυ από δίπλα έπλυνε σταφύλια, βγάλαμε κουβέρτες και μαξιλάρια.

Ξαπλώσαμε, αλλά δεν μας ερχόταν ύπνος. Ωσπου γύρω στις 2:30 διακρίναμε το καρούμπαλο ενός περιπολικού να φωτίζει στο δρόμο και βγήκαμε να δούμε τι συμβαίνει. Ενας χίπστερ, όχι πάνω από 30 χρονών, από τον 4ο είχε καλέσει την αστυνομία για να τους διώξει. Ακούσαμε έκπληκτοι τους αστυνομικούς να του ζητούν να δείξει κατανόηση και να τους αφήσει να ξημερώσουν στην είσοδο λέγοντάς του "Είναι μητέρες με παιδιά, δεν πρόκειται να σας κλέψουν. Σας ζητάμε να αποσύρετε την καταγγελία και αν φοβάστε να κλειδώσετε δύο φορές''. Επέμενε: δεν ήταν δικό του πρόβλημα λέει. Κατεβήκαμε κάτω, κάναμε καβγά. Εφυγε όταν έφυγαν και οι πρόσφυγες. Εμειναν μόνο δύο ή τρεις οικογένειες μπροστά στην πόρτα μας.

Η νύχτα είχε συνέχεια: στην πλατεία έφθασε ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ για να πάρει πρόσφυγες και να τους πάει κάπου κλειστά, χωρίς άδεια από τη διοίκηση. Το οδηγούσε ο Αποστόλης: «Ο προϊστάμενος είναι φασίστας, δε μου έδωσε άδεια να κινήσω το λεωφορείο. Το πήρα μόνος μου και ήρθα. Εδωσε εντολή σύλληψης. Θα πάω τους πρόσφυγες να κοιμηθούν και μετά ας με συλλάβουν». Νέες διαπραγματεύσεις. Ενας - δυο μπάτσοι επιμένουν ότι υπάρχει εντολή σύλληψης και πρέπει να τον πάρουν, οι υπόλοιποι προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση. Οι πρόσφυγες που διώχθηκαν από την είσοδο στρώνουν τα σλίπι-μπαγκ τους στη βροχή ή καταφεύγουν σε καρέκλες στις καφετέρειες.

Από τηλέφωνα εμφανίζεται στην πλατεία ο υπουργός Μεταφορών. Δεν υπάρχει κάτι κακό να πω: μας ρωτάει τι προτείνουμε, παίρνει τηλέφωνα και ανοίγει το σταθμό της Βικτώριας για να μπουν οι πρόσφυγες. Κάθεται εκεί μέχρι να μπουν οι πρόσφυγες μέσα. Παίρνουμε τον Αποστόλη και φεύγουμε, ο ράμπο που ήθελε να τον συλλάβει φεύγει τσατισμένος σπινιάροντας, ένας μπατσακος μας πλησιάζει απολογητικά: ''Εμείς δεν είμαστε ΜΑΤ. Θελουμε να βοηθήσουμε, το καλό είναι ότι οι εντολές είναι να το δούμε ανθρωπιστικά και αναγκάζονται να προσαρμοστούν και οι άλλοι''.

Καθόμαστε σπίτι με τον Αποστόλη τον οδηγό και καφέ, μέχρι τις 6. Μας λέει πώς πιάσανε πόστα οι Αυτόνομοι Εθνικιστές στο σωματείο και στην ΕΘΕΛ και πώς τους αντιμετωπίζουν. Τι γίνεται με τους κεφαλοκυνηγούς που βγαίνουν σεργιάνι για πρόστιμα και εισιτήρια. Οτι το αμαξοστάσιό του είναι στο Ελληνικό και πάει για ιδωτικοποίηση. Φεύγει κι αποκοιμιόμαστε.

Οταν ξυπνήσαμε ήταν σχεδόν μεσημέρι. Ανοίξαμε την πόρτα. Οι πρόσφυγες που κοιμήθηκαν έξω είχαν φύγει. Πριν φύγουν τακτοποίησαν τα πάντα: ποτήρια, μαξιλάρια, κουβέρτες, ό,τι τους είχαμε δώσει ήταν έξω από την πόρτα μας διπλωμένο.

Οταν θα τελειώσει αυτή η μεγάλη ιστορία με τους πρόσφυγες στη Βικτώρια, θέλω να γράψω κάτι για όλους. Να γράψω για τον ΑμΕΑ από το Γαλάτσι που ήρθε με τον γιο του και τους φίλους του να μοιράσει πίτσες και τον τραμπούκισαν τα καθάρματα του Κακλαμάνη από την ''επιτροπή'' του Αγιου Παντελεήμονα. Να γράψω για τη κοπέλα εκείνη, που ήταν δεν ήταν 1.60 ύψος και όρμηξε στον αρχιταμπούκο που θα ταν τριπλάσιός της σε όγκο φωνάζοντας ''Φύγε παλιάνθρωπε, φύγε από την Ελλάδα, άσε μας να τους δώσουμε φαΐ''. Να γράψω για τον φούρνο από πίσω που έρχεται μέρα παρά μέρα και αφήνει δεκάδες μπαγκέτες ψωμί. Για τη συνέλευση της Βικτώριας που οργανώνει τα συσσίτια και φέρνει τους γιατρούς. Για τους γιατρούς που με έψαξαν επειδή κάτι έγραφα εδώ και με ρώταγαν πότε μπορούν να έρθουν. Για τον κόσμο που φέρνει ό,τι νομίζει και ό,τι μπορεί. Για τη Ρούσα, τον Στέλιο και τον Πάνο που φέρνουν τα παιχνίδια τους. Για τη γυναίκα που με αναγνώρισε και μου ζήτησε να πω στο ραδιόφωνο να φέρει ο δήμος χημικές τουαλέτες. Για τη Δήμητρα που έφτιαχνε τα τοστ και φώναζε "άσε ρε τους ανθρώπους να μείνουν, ντροπή σου" στον ρουφιάνο που φώναξε την αστυνομία. Για την Πέγκυ που άνοιξε την πόρτα της για να έχουν πρόσβαση στην τουαλέτα οι πρόσφυγες. Για την Εφη, που πήγε στον ακροδεξιό μανάβη της Βικτώριας και του είπε ότι θέλει μόνο καλά φρούτα και σε χαμηλότερη τιμή γιατί είναι για τους πρόσφυγες. Για τον Αποστόλη που πήρε με το ζόρι το λεωφορείο από το αμαξοστάσιο και ήρθε να μαζέψει τους πρόσφυγες που κάθονταν στη βροχή «κι ας τον συλλάβουν».

Αλλά πιο πολύ, θέλω να γράψω για τη γυναίκα από το Αφγανιστάν, με το παιδί που ανέβαζε πυρετό στη βροχή και το χάιδευε έξω από την πόρτα μου, που όταν ξύπνησε το πρωί θεώρησε απαραίτητο να τακτοποιήσει τις κουβέρτες και τα μαξιλάρια και να μας τα αφήσει πίσω να τα πάρουμε.

Αναρωτιέμαι πόσο κρετίνος πρέπει να είναι ο χίπστερ του 4ου για να νομίζει ότι η κοινωνία κινδυνεύει από αυτή τη γυναίκα και όχι από αυτόν τον ίδιο.

Αλλά δεν αναρωτιέμαι και πολύ. Γιατί όλες αυτές οι μέρες επιβεβαίωσαν ότι ο κόσμος μας είναι γεμάτος υπέροχους ανθρώπους, που στο τέλος θα τον αλλάξουν».

Χθες το βράδυ γυρίσαμε σπίτι από το Σαββατιάτικο ποτό κάπου κοντά στη 1 π.μ. Εξω έριχνε καρέκλες, τραπέζια και τραπεζαρί...

Posted by Yannis Androulidakis on Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Δημοφιλή