ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/03/2021 13:55 EET | Updated 03/03/2021 16:22 EET

Πληροφορίες HuffPost για το γενικό lockdown: Στα 2 χλμ. οι μετακινήσεις από το σπίτι

Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον Ν.Χαρδαλιά.

Eurokinissi

Στο «κόκκινο» μπαίνει όλη η Ελλάδα λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων κορονοϊού σε επικίνδυνα ύψη, κάτι που φέρνει άμεσα «κόφτη» στις μετακινήσεις των πολιτών με σκοπό την αναχαίτιση της νόσου και την αποσυμπίεση του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που συνεδρίασε νωρίτερα την Τετάρτη, προσανατολίζεται στα εξής μέτρα:

  • Περιορισμός σε ακτίνα 2 χμλ. των μετακινήσεων με τους κωδικούς 1 (μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό), 2 (μετάβαση σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), 3 (μετάβαση στην τράπεζα)
  • «Ψαλίδισμα» των μετακινήσεων με τον κωδικό 6 (σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο).

Οι μόνες μετακινήσεις, στις οποίες φαίνεται να μην μπαίνει κάποιος περιορισμός επί του παρόντος είναι η κίνηση για παροχή βοήθειας (κωδικός 4) και η μετάβαση σε κηδεία (κωδικός 5).

Σε κάθε περίπτωση, ο καθορισμός ακτίνας 2 χλμ. για τους κωδικούς 1,2,3 προϊδεάζει για την πρόθεση της Επιτροπής να περιορίσει γενικότερα τις δυνατότητες μετακινήσεων, υπό το φως των πληροφοριών για απαγόρευση μετάβασης από δήμο σε δήμο.

Εξάλλου, πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι φωνές των ειδικών που ζητούν την εφαρμογή ενός lockdown ανάλογου με αυτό του Μαρτίου του 2020.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα έως και 66% σε ορισμένες περιοχές της χώρας, γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες των υγειονομικών αρχών και καθιστά επιβεβλημένη τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στις 6 μ.μ.