ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/03/2020 12:11 EET | Updated 19/03/2020 15:11 EET

Πληροφορίες για 6ο νεκρό - Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων

Στην Καστοριά.

EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Για έκτο θάνατο από το νέο κορονοϊό στη χώρα μας κάνουν λόγο πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και η ΕΡΤ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ, πρόκειται για έναν 70χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Καστοριάς και υπέφερε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ο 70χρονος, που είναι ο τρίτος θάνατος στην Καστοριά, κατέληξε σε ΜΕΘ μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας που οδηγούν σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Η επίσημη ενημέρωση για τον νέο αυτό θάνατο θα γίνει στις 6 το απόγευμα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ, η σύζυγός του, βρίσκεται σε απομόνωση. 

Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που ανεβάζουν συνολικά τον αριθμό των ασθενών με κορονοϊό σε 418 τις τελευταίες 23 ημέρες της πανδημίας και στην Ελλάδα. 

Τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα υπολογίζονται στις 2 με 3 χιλιάδες, με βάση μαθηματικά μοντέλα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. 

Όσον αφορά τα τεστ ανίχνευσης του ιού και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και από επιστολές άλλων επιστημόνων προς την επιτροπή, που υποστηρίζουν ότι είναι απειροελάχιστα τα τεστ που γίνονται και ότι ο έλεγχος δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτές οι «δραματικές επιστολές είναι fake news» και τους κάλεσε «να μην διασπείρουν λάθος μηνύματα και προκαλούν επιδημία φόβου και πανικού».

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε οτί από στο εξής απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις δέκα ή περισσότερων ατόμων. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση.

Επίσης, η κυβέρνηση αποθαρρύνει αυστηρά τις ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις 10 ή περισσοτέρων ατόμων σε εσωτερικούς (κλειστούς) χώρους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων.

Η κυκλοφορία εκτός οικείας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και για συγκεκριμένους λόγους, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.