Πλήθος κόσμου στην πομπή με το φέρετρο του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμανί στη Βαγδάτη

Συνθήματα κατά των ΗΠΑ.
.
.
Reuters

Πλήθος κόσμου συνόδεψε στη Βαγδάτη το αυτοκίνητο με το φέρετρο του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα την Πέμπτη, όπως αναφέρει το BBC.

Ο Σολεϊμανί ήταν ο «αρχιτέκτονας» των επιχειρήσεων του Ιράν πέρα από τα σύνορά του στη Μέση Ανατολή, και η Τεχεράνη δεσμεύτηκε να πάρει «σκληρή εκδίκηση» για τον θάνατό του.

Η συγκέντρωση στη Βαγδάτη το Σάββατο σηματοδότησε την έναρξη του πένθους για τον Ιρανό αξιωματικό, το σώμα του οποίου θα επιστραφεί στο Ιράν για κηδεία και θα ταφεί στην πόλη από όπου κατάγεται.

.
.
Reuters

Οι συγκεντρωθέντες μαζεύτηκαν επίσης και για να θρηνήσουν τον θάνατο του Αμπού Μαχντί αλ Μουχάντις, του Ιρακινού διοικητή της οργάνωσης Καταΐμπ Χεζμπολά και επικεφαλής των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης, που περιλαμβάνουν πολιτοφυλακές στο Ιράκ οι οποίες πρόσκεινται στο Ιράν.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στη Βαγδάτη από νωρίς, ανεμίζοντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ («Θάνατος στην Αμερική»), και υψώνοντας εικόνες του Σολεϊμανί και του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Σύμφωνα με αναφορές, τα πτώματα των Ιρανών θα μεταφερθούν το βράδυ στο Ιράν, το οποίο έχει ανακηρύξει τρεις ημέρες πένθους. Η κηδεία θα γίνει την Τρίτη στο Κερμάν, στο κεντρικό Ιράν.

Άλλοι Ιρακινοί, ωστόσο, πανηγύριζαν στους δρόμους της πόλης για τα νέα του θανάτου του Ιρανού διοικητή, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ενορχήστρωση της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στην πόλη τους τελευταίους μήνες.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα