Τα μυστήρια του Πλούτωνα: Μπαράζ πληροφοριών από το New Horizons για τον πλανήτη και τα φεγγάρια του

Τα μυστήρια του Πλούτωνα: Μπαράζ πληροφοριών από το New Horizons για τον πλανήτη και τα φεγγάρια του

Χωρίς σταματημό συνεχίζεται η αποστολή πολύτιμων δεδομένων από το διαστημόπλοιο New Horizons της NASA, το οποίο εξερευνά τον Πλούτωνα και το σύστημά του, με νέες πληροφορίες να συναρπάζουν τον επιστημονικό και μη κόσμο.

Μια νέα εικόνα που τραβήχτηκε από το διαστημόπλοιο αποκαλύπτει μία μεγάλη, λεία (χωρίς κρατήρες) πεδιάδα που θεωρείται ότι έχει ηλικία «μόλις» εκατό εκατομμυρίων ετών, και πιστεύεται πως συνεχίζει να διαμορφώνεται από γεωλογικές διαδικασίες. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στα βόρεια των παγωμένων βουνών του Πλούτωνα, αριστερά του «Tombaugh Regio» (από τον Κλάιντ Τόμπο, που ανακάλυψε τον πλανήτη-νάνο το 1930).

Η περιοχή είναι «δύσκολο να εξηγηθεί» αναφέρει ο Τζεφ Μουρ, επικεφαλής του New Horizons Geology, Geophysics and Imaging Team (GGI), του Ames Research Center της NASA. «Ο εντοπισμός τεράστιων, άνευ κρατήρων, πολύ “νεαρών” πεδιάδων στον Πλούτωνα υπερβαίνει όλες τις προ πτήσης προσδοκίες».

Ανεπίσημα, η επίμαχη περιοχή έχει κατονομαστεί «Sputnik Planum». Αποτελείται από κομμάτια διαφόρων σχημάτων, διαμέτρου 20 χιλιομέτρων κατά μέσο όρο, διαχωριζόμενα από ρηχά αυλάκια. Υπάρχουν δύο κυρίαρχες θεωρίες για το πώς σχηματίστηκαν αυτά τα κομμάτια: ενδεχομένως να πρόκειται για αποτέλεσμα της συστολής υλικών της επιφάνειας, παρόμοια με αυτό που συμβαίνει όταν ξεραίνεται η λάσπη. Εναλλακτικά, ενδεχομένως να πρόκειται για παράγωγο μεταγωγής- όπως αυτό που συμβαίνει με το κερί μέσα σε μία «λάμπα λάβας». Στον Πλούτωνα αυτό θα συνέβαινε χάρη σε ένα στρώμα παγωμένου μονοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και αζώτου, που επηρεάζονται από την περιορισμένη θερμότητα η οποία προέρχεται από το εσωτερικό του πλανήτη-νάνου.

Γενικότερα, το New Horizons προσφέρει πολύ μεγάλο όγκο στοιχείων για τον Πλούτωνα και το μεγαλύτερο φεγγάρι του, τον Χάροντα: η επιφάνεια του Πλούτωνα είναι απρόσμενα «νεαρή», και γεμάτη βουνά, ενώ ο Χάροντας είναι γεωλογικά ενεργός και διαθέτει φαράγγια βάθους μέχρι 10 χιλιομέτρων. Ακόμη, η Ύδρα – το πιο απομακρυσμένο φεγγάρι του – αντανακλά το 45% του φωτός που πέφτει πάνω της, κάτι που σημαίνει πως μάλλον η επιφάνειά της είναι κυρίως από πάγο.

Δημοφιλή