ΔΙΕΘΝΕΣ
17/09/2019 11:19 EEST

Πού έχουν κρυμμένα τα τεράστια εφεδρικά αποθέματα πετρελαίου τους οι ΗΠΑ-πόσο μεγάλα είναι

Γιατί δημιουργήθηκαν και πόσες φορές έχουν τεθεί σε χρήση.

Robert Nickelsberg via Getty Images

Στον απόηχο των επιθέσεων κατά των πετρελαϊκών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για πιθανή αξιοποίηση των μεγάλων εφεδρικών αποθεμάτων πετρελαίου που διατηρούν οι ΗΠΑ.

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν άνοδο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε σε tweet πως το πετρέλαιο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει τις αγορές εφοδιασμένες. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, τα αποθέματα αυτά ξεπερνούν τα 640 εκατομμύρια βαρέλια, τα οποία είναι κρυμμένα σε σπήλαια κάτω από το Τέξας και τη Λουϊζιάνα.

Η ιδέα της διατήρησης αυτών των «στρατηγικών αποθεμάτων» ανάγεται στη δεκαετία του 1970. Όλα τα μέλη της International Energy Agency πρέπει να διαθέτουν αποθέματα εισαγωγών πετρελαίου για 90 ημέρες, αλλά το απόθεμα των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Οι 10 μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες και το μερίδιο της Σαουδικής Αραβίας που αναστατώνει την αγορά

-Στα ύψη το πετρέλαιο ενώ ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με αντίποινα

Γιατί δημιουργήθηκε

Αμερικανοί πολιτικοί αποφάσισαν τη δημιουργία ενός μεγάλου αποθέματος πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, λόγω ενός εμπάργκο από χώρες της Μέσης Ανατολής που προκάλεσε εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου ανά τον κόσμο: Μέλη του Οργανισμού Αραβικών Εξαγωγέων Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OAPEC), μεταξύ των οποίων το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, αρνήθηκαν να εξάγουν πετρέλαιο στις ΗΠΑ λόγω της στήριξής τους προς το Ισραήλ στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.Ο πόλεμος εκείνος κράτησε τρεις εβδομάδες τον Οκτώβριο εκείνου του έτους, ωστόσο το εμπάργκο, που στοχοποίησε και άλλες χώρες, κράτησε ως τον Μάρτιο του 1974, κάνοντας τις τιμές ανά τον κόσμο να τετραπλασιαστούν, από τα 3 δολάρια το βαρέλι στα 12.

Ως εκ τούτου, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε την Energy Policy and Conservation Act το 1975 και δημιούργησε το Strategic Petroleum Reserve για το ενδεχόμενο άλλης μιας παρόμοιας κρίσης.

Ποιο είναι το απόθεμα;

Το πετρέλαιο είναι αποθηκευμένο σε τέσσερα σημεία: Κοντά στο Φρίπορτ και στο Γουΐνι στο Τέξας και έξω από τη Λίμνη Τσαρλς και το Μπατόν Ρουζ στη Λουϊζιάνα. Στο καθένα από αυτά υπάρχουν τεχνητά σπήλαια άλατος σε βάθος μέχρι και ενός χλμ, όπου είναι αποθηκευμένο το πετρέλαιο. Όπως τονίζει το BBC, η μέθοδος αυτή αποθήκευσης είναι φθηνότερη και ασφαλέστερη από τη διατήρησή του σε δεξαμενές στην επιφάνεια, καθώς η χημική σύνθεση του άλατος και η γεωλογική πίεση αποτρέπουν διαρροές. Ο μεγαλύτερος χώρος αποθήκευσης, στο Μπράιαν Μάουντ κοντά στο Φρίπορτ, έχει δυνατότητες αποθήκευσης 254 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα για στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, στις 13 Σεπτεμβρίου στις σπηλιές εκείνες υπήρχαν 644,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Σύμφωνα με τη US Energy Information Administration, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν το 2018 κατά μέσο όρο 20,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, οπότε οι ΗΠΑ έχουν αρκετό πετρέλαιο για να κρατήσουν τις ΗΠΑ σε «κανονική λειτουργία» για περίπου 31 ημέρες.

Πώς λειτουργεί

Στο πλαίσιο του νόμου του 1975, που υπέγραψε ο Τζέραλντ Φορντ, ο πρόεδρος μπορεί να δώσει άδεια για την αποδέσμευση των αποθεμάτων εάν υπάρχει «σοβαρή διαταραχή στις ενεργειακές προμήθειες». Για πρακτικούς λόγους, μόνο μια μικρή ποσότητα πετρελαίου μπορεί να μεταφέρεται από τα σπήλαια κάθε μέρα, κάτι που σημαίνει πως, ακόμα και με προεδρική εντολή για αποδέσμευση του πετρελαίου, θα χρειάζονταν περίπου δύο εβδομάδες για να βγει στις αγορές. Επίσης, το πετρέλαιο δεν έχει διυλιστεί, οπότε θα πρέπει να υποστεί επεξεργασία προκειμένου να μετατραπεί σε καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα. Σημειώνεται πως ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, δήλωσε στο CNBC πως είναι «λίγο νωρίς» για να γίνεται λόγος για χρήση των αποθεμάτων.

Έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές;

Τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν τα αποθέματα ήταν το 2011, όταν η αναταραχή από τις εξεγέρσεις σε αραβικές χώρες είχε ως αποτέλεσμα χώρες- μέλη της ΙΕΑ να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στον εφοδιασμό με πετρέλαιο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν πουλήσει μεγάλες ποσότητες και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, πχ όταν ο πρόεδρος Μπους είχε δώσει άδεια για τη χρήση των αποθεμάτων κατά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, και όταν ο γιος του, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, επέτρεψε την πώληση 11 εκατομμυρίων βαρελιών μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Παρόλα αυτά, κάποιοι αμφιβάλλουν για την αξία της διατήρησης τόσο μεγάλων αποθεμάτων, καθώς η αμερικανική παραγωγή ενέργειας ανθεί. Σε αναφορά του Govern Accountability Office είχε προταθεί η κατάργησή τους, καθώς θα μείωνε τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Το 2017 η κυβέρνηση Τραμπ εξέταζε το ενδεχόμενο πώλησης των μισών αποθεμάτων για να αντιμετωπιστεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως επί Κλίντον, το 1997 είχαν πωληθεί 28 εκατομμύρια βαρέλια με σκοπό ακριβώς τη μείωση του ελλείμματος.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost