ΔΙΕΘΝΕΣ
23/01/2020 21:42 EET | Updated 23/01/2020 22:38 EET

ΠΟΥ: «Πολύ νωρίς» για να κηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κοροναϊού

Ωστόσο αναγνωρίζεται πως πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα.

David Ryder / Reuters

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι «πολύ νωρίς» για να ανακηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης λόγω του κοροναϊού, καθώς η Κίνα έθετε σε καραντίνα εκατομμύρια ανθρώπους, εν μέσω μιας επιδημίας που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων και έχει μολύνει πάνω από 630.

Αξιωματούχοι του χώρου της υγείας φοβούνται πως ο ρυθμός μετάδοσης θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των διακοπών για το σεληνιακό νέο έτος, που αρχίζει το Σάββατο.

«Είναι κάπως νωρίς για να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς προβληματισμού» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους στη Γενεύη, προσθέτοντας πως η επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών του οργανισμού, που αποτελείται από 16 ανεξάρτητους ειδικούς, ήταν διχασμένη.

«Ωστόσο μην έχετε αμφιβολίες, πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν έχει γίνει ακόμα παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης. Ίσως εξελιχθεί έτσι».

Όπως είπε, η Κίνα έχει λάβει μέτρα που ο ΠΟΥ θεωρεί ότι είναι επαρκή. «Ελπίζουμε πως θα είναι αποτελεσματικά και μικρής διάρκειας....προς το παρόν ο ΠΟΥ δεν συστήνει περαιτέρω περιορισμούς σε ταξίδια ή εμπόριο».

(με πληροφορίες από Reuters)

Sponsored Post