Πού βρίσκεται η πρώτη πολυκατοικία του κόσμου;

Πού βρίσκεται η πρώτη πολυκατοικία του κόσμου;
Ι.Μ. ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑ
Ι.Μ. ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑ

Με αφορμή το τελευταίο μου ταξίδι στη Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρα και την ερώτηση ενός προσκυνητή προς έναν μοναχό, αν η «Σιμωνόπτετρα» είναι η πρώτη πολυκατοικία του κόσμου, ήταν το δικό μου ερέθισμα για την έρευνα για το κτίσμα που αγέχωρο στεκόταν εδώ και πολλούς αιώνες μπροστά μου.

Ιδρύθηκε από τον μοναχό ερημίτη Σίμων στα μέσα του 13ου αιώνα. Η Μονή αρχικά ονομαζόταν “Νέα Βηθλεέμ”, από το άστρο που οδήγησε τον Όσιο Σίμωνα, η ονομασία αυτή διατηρήθηκε μέχρι τον 19ο αιώνα.

Στην αρχή της άσκησής του, από τους πολλούς χρόνους που έμεινε συνολικά μέσα στο στενό και υγρό σπήλαιο, άκουσε μία φωνή που ήταν η φωνή της Παναγίας, για να κτίσει την μονή πάνω στον απέναντι κωνικό βράχο. Στην αρχή δίστασε να το κάνει, αλλά στη συνέχεια, μετά και πάλι από το άκουσμα της φωνής της Παναγίας για δεύτερη και τρίτη φορά, που η φωνή της Θεοτόκου ήταν πιο επιτακτική, ξεκίνησε να κτίζει το μοναστήρι (1257μ.χ.).

Για πρώτη φορά κάηκε το 1580 και την καταστροφή συμπλήρωσαν οι πυρκαγιές του 1626 και 1891. Μετά το 1581 οι πατέρες εγκατέλειψαν την Μονή και εγκαταστάθηκαν στην Μονή Ξενοφώντος.

Η Μονή κάηκε συνολικά τρεις φορές. Τη σημερινή της μορφή την πήρε μετά την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά του 1891.

Τον 17ο αιώνα η Σίμωνος ήταν ιδιόρρυθμη αλλά το 1801 μετατράπηκε σε κοινόβιο. Κτήτορας της Μονής θεωρείται και η Αγία Μαγδαληνή. Το αριστερό της χέρι, που σώζεται ως σήμερα στη Μονή, άφθαρτο και ενίοτε σε θερμοκρασία ανθρώπινου χεριού.

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας, λεγόμενη και Σιμωνόπετρα είναι 13η στην ιεραρχία των μονών του Αγίου Όρους. Είναι κτισμένη πάνω σε ένα απόκρημνο και απότομο βράχο στη Ν.Δ. πλευρά της χερσονήσου του Άθω Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρα από τη θάλασσα, πάνω σε βράχο από γρανίτη, που έχει βάθος 10 χλμ. μέσα στη γη και που φαντάζει σχεδόν να κρέμεται.

Αποτελείται από 12 ορόφους και χαρακτηρίζεται ως η πρώτη πολυκατοικία του κόσμου

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας εορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου την Γέννηση του Χριστού.

Το Καθολικό τιμάται στη Γέννηση του Χριστού. Καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 1891. Στους τρούλους της προθέσεως και του διακονικού διατηρήθηκαν τοιχογραφίες, οι οποίες έγιναν πιθανότατα το 1633 και ανακαινίστηκαν το 1858. Ο υπόλοιπος ναός είναι σήμερα χωρίς τοιχογραφίες.

Η βιβλιοθήκη η οποία κάηκε περιείχε 42 κώδικες με περγαμηνή (10ου-14ου αιώνα) και 210 χάρτινους (14ου-19ου αιώνα).

Μεταξύ των κειμηλίων είναι τμήμα του Τίμιου Σταυρού, το αριστερό χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, η κάρα του Αγίου Παύλου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το πόδι του Αγίου Κηρύκου, το δεξί χέρι του Αγίου Διονύσιου του Αρεοπαγίτη και η κάρα του Αγίου μάρτυρος Σεργίου.

Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών, δοκίμων και των εντός Aγίου Όρους εξαρτηματικών αδελφών, κυμαίνεται σήμερα περίπου 60 άτομα.

Κήποι της Μονής

Η Mονή έχει και εκτός Aγίου Όρους τα εξής Mετόχια: α) το Mετόχι του Aγίου Xαραλάμπους στη Θεσσαλονίκη, β) το Mετόχι της Aναλήψεως του Kυρίου στον Βύρωνα Αττικής, γ) το Mετόχι των Aγίων Aρτεμίου και Aντύπα στη Σίφνο, δ) το Mετόχι της Παναγίας της Tρύγης στο Προπούλι Λήμνου, με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ε) το Ιερό Ησυχαστήριο του Oσίου Nικοδήμου στον Πεντάλοφο Γουμένισσας, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Μικρασιάτισσας από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας και στ) στην Γαλλία το Mετόχι του Aγίου Aντωνίου, νότια της πόλης Λυών. Aπό την Mονή της Σιμωνόπετρας εξαρτώνται πνευματικά και τα εξής γυναικεία Mετόχια: ζ) το Ιερό Kοινόβιο Eυαγγελισμού Ορμύλιας Xαλκιδικής, η) το Mετόχιον της Aγίας Σκέπης στο Solan, στα νότια της Γαλλίας και θ) το Mετόχιον της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος στην περιοχή Terasson Γαλλίας. Το σύνολο των μοναζουσών στα τρία αυτά Mετόχια ανέρχεται στις 140-150 αδελφές.

Μονοπότι που οδηγεί απο τη Θάλλάσα στη Μονή
Μονοπότι που οδηγεί απο τη Θάλλάσα στη Μονή
Θέα απο το μπαλκόνι
Θέα απο το μπαλκόνι
Παροναμική Θέα
Παροναμική Θέα
Κοιτώντας τον Άθω
Κοιτώντας τον Άθω
Ενα απο τα πολλά επίπεδα
Ενα απο τα πολλά επίπεδα

Δημοφιλή