ΔΙΕΘΝΕΣ
21/03/2018 18:10 EET

Πούτιν και Τραμπ ανάθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών τους την προετοιμασία για την συνάντηση κορυφής

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόνλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν στις 20 Μαρτίου, συμφώνησαν να αναθέσουν στα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την συνάντηση των δύο προέδρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Πράγματι, οι ηγέτες των δύο χωρών κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας συμφώνησαν ότι η ποσότητα των υπαρχόντων προβληματικών ζητημάτων που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη υπαγορεύει την ανάγκη για τέτοιου είδους επαφές και την διεξαγωγή συνάντησης κορυφής. Και οι δύο ηγέτες έδειξαν κατανόηση για την διεξαγωγή της . Ωστόσο συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά στις προθεσμίες και τον τόπο διεξαγωγής της συνάντησης δεν υπήρξαν, δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο. Το μόνο που μπορώ να πως είναι ότι οι πρόεδροι συμφώνησαν να αναθέσουν στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών -στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τον Λαβρόφ και τον Πομπέο- να έρθουν το συντομότερο δυνατόν σε επαφή και να ξεκινήσουν την προετοιμασία που αφορά τα πρακτικά ζητήματα σε σχέση με την διοργάνωση μιας τέτοια συνάντησης κορυφής».

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν δήλωσε ο Πεσκόφ ότι δεν επιθυμούν κανένα νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με θέμα την επίτευξη νέων συμφωνιών για τον περιορισμό των εξοπλισμών.

Αναφερόμενος στην κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο, ο Πεσκόφ είπε ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και των ΗΠΑ σε σχέση με την Βόρειο Κορέα συγκλίνουν αν και υπάρχουν διαφωνίες ως προς την τακτική, αλλά παρά τις διαφορές στα ζητήματα αυτά, ο στρατηγικός στόχος είναι ένας και συνίσταται στο ότι «όλοι ενδιαφέρονται για την αποπυρηνικοποίηση και την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο».

Παράλληλα οι δύο πρόεδροι συζήτησαν το ενδεχόμενο να γίνει η Ρωσία ο τόπος της συνάντησης κορυφής μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)