Πούτιν προς Κιμ Γιονγκ Ουν: Ρωσία και Βόρεια Κορέα θα επεκτείνουν τις διμερείς σχέσεις τους

Επιστολή του Ρώσου προέδρου προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
via Associated Press

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, πως οι δύο χώρες θα «επεκτείνουν τις ευρείες και εποικοδομητικές σχέσεις με κοινές προσπάθειες», όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ της Πιονγκγιάνγκ τη Δευτέρα.

Σε επιστολή στον Κιμ για την ημέρα εορτασμών για την απελευθέρωση της χώρας, ο Πούτιν είπε ότι στενοί δεσμοί θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών και θα βοηθούσαν να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της Κορεατικής χερσονήσου και της νοτιοανατολικής Ασίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ έστειλε επίσης επιστολή στον Πούτιν όπου έλεγε ότι η φιλία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας σφυρηλατήθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη νίκη επί της Ιαπωνίας, που είχε καταλάβει τη χερσόνησο.

Η «στρατηγική και τακτική συνεργασία, υποστήριξη και αλληλεγγύη» μεταξύ των δύο χωρών έχει έκτοτε φτάσει σε ένα νέο επίπεδο, υποστηρίζει στην επιστολή του ο Κιμ, αναφερόμενος σε απειλές και προκλήσεις από εχθρικές στρατιωτικές δυνάμεις. Το KCNA δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι εχθρικές δυνάμεις, μα κατά κανόνα χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο για να αναφερθεί στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ο Κιμ προέβλεψε πως η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας θα αναπτυσσόταν με βάση συμφωνία που υπεγράφη το 2019, όταν συναντήθηκε με τον Πούτιν.

Η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε τον Ιούλιο δύο υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αποσχιθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη, και αξιωματούχοι ανέφεραν πως υφίσταται ενδεχόμενο να αποσταλούν Βορειοκορεάτες εργάτες στις περιοχές για να βοηθήσουν σε οικοδομικές και άλλες εργασίες. Η Ουκρανία διέκοψε άμεσα τις σχέσεις της με τη Πιονγκγιάνγκ λόγω αυτής της κίνησης.

Με πληροφορίες από Reuters