ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/06/2019 14:43 EEST

Ποια είναι τα «κομάντο» των φυλακών Κορυδαλλού

Η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών ενεργοποιήθηκε την Τρίτη σχεδόν 10 λεπτά μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων.

HuffPost Greece

Εκτός από τους πάνοπλους άντρες της ΕΚΑΜ και τις διμοιρίες των ΜΑΤ που μπήκαν χθες Τρίτη στις φυλακές Κορυδαλλού για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ κρατουμένων, ενεργοποιήθηκε και η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών.

Η συγκεκριμένη ομάδα ιδρύθηκε για τις έκτακτες καταστάσεις και στελεχώθηκε από ειδικά εκπαιδευμένους άντρες της «Εξωτερικής Φρουράς Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού», με την εμφάνιση και την εκπαίδευση τους να θυμίζουν τους άντρες της ΕΚΑΜ.

Η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών ενεργοποιήθηκε χθες σχεδόν 10 λεπτά μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων, δημιουργώντας κλοιό ασφαλείας γύρω από το διοικητήριο των φυλακών, αποτρέποντας την είσοδο κρατουμένων με... άγριες διαθέσεις. Μάλιστα, τα «κομάντο» συμμετείχαν στις έρευνες που ακολούθησαν σε κελιά της Β’ και της Ε’ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, όπου βρέθηκαν «πολεμοφόδια», κυρίως αυτοσχέδια μαχαίρια.

HuffPost Greece

Η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών αποτελείται από 30 άντρες. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των φυλακών Κορυδαλλού, η ομάδα επεμβαίνει στο εσωτερικό του καταστήματος κράτησης μόνο με εντολή του διευθυντή και δεν χρειάζεται η διαμεσολάβηση του Εισαγγελέα, όπως ισχύει στην περίπτωση εφόδου της ΕΛ.ΑΣ. Η πρώτη τους επιχειρησιακή εμφάνιση ήταν στις 9 Ιουνίου, όταν βραδινές ώρες πραγματοποίησαν έλεγχο σε δεκάδες κελιά κρατουμένων στη Β’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, εντοπίζοντας ναρκωτικά, κινητά τηλέφωνα και αυτοσχέδια μαχαίρια.

HuffPost Greece

Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει κράνος με προστασία αυχένα και προσωπίδα, ατομική ασπίδα προστασίας, κλομπ, μάσκα αερίου – καπνού, προστατευτική στολή με ειδική επένδυση και γάντια. Τέλος, όλα τα μέλη της Ομάδας έχουν παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση ανάλογη αυτής των ΜΑΤ.

HuffPost Greece