Ποια ήταν η Χιόνη που το Αστεροσκοπείο έδωσε το όνομά της στη νέα κακοκαιρία

Η Χιόνη, το χιόνι και η ελληνική μυθολογία.
krblokhin via Getty Images

Κάποιοι ίσως να προσέξατε πως η νέα κακοκαιρία βαφτίστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ως «Χιόνη». Φυσικά δεν πρόκειται για κάποιο ορθογραφικό λάθος αφού ορθώς γράφεται με «η» και όχι με «ι» αφού είναι γυναικείο όνομα δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο.

Εξάλλου, όπως γνωρίζουμε από το 2017 οπότε ξεκίνησε η ονοματοδοσία ακραίων καιρικών φαινομένων επιλέγεται με αλφαβητική σειρά και εναλλάξ, ένα γυναικείο και ένα ανδρικό ελληνικό όνομα. Το πρώτο για παράδειγμα ήταν το Αριάδνη, ακολούθησαν το Βίκτωρ, η Γαλάτεια κ.ο.κ. Όπως έχει εξηγήσει μάλιστα ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κων.Λαγουβάρδος, η λογική πίσω από την ονοματοδσία «είναι πως όταν δοθεί ένα όνομα σε κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο, αυτό αυξάνει την προσοχή που δίνουν οι πολίτες στη συγκεκριμένη κακοκαιρία».

Ποια ήταν λοιπόν η Χιόνη, που ήρθε η σειρά το όνομά της να δοθεί στη νέα κακοκαιρία που πλήττει την Ελλάδα.

Το όνομα Χιόνη απαντάται στην ελληνική μυθολογία σε τέσσερις περιπτώσεις.

  1. Ήταν κόρη του θεού Νείλου και της Ωκεανίδας Καλλιρρόης. Ζούσε στους αγρούς, έπεσε θύμα κακοποίησης από έναν γεωργό και τελικά μεταμορφώθηκε από τον Ερμή σε νεφέλη χιονιού (εξ ου και το χιόνι) το οποίο όταν πέφτει στη γη καταστρέφει τα σπαρτά. Προφανώς ήταν ένας τρόπος για να εκδικηθεί τον θύτη της.

  2. Ήταν κόρη του Βορέου και της Ωρειθυίας που ήταν κόρη του βασιλιά των Αθηνών, Ερεχθέα. Γέννησε το παιδί του Ποσειδώνα, το οποίο ονόμασε Εύμολπο αλλά επειδή φοβόταν μην το πάθει ο πατέρας της το πέταξε στη θάλασσα. Ο Ποσειδώνας όμως το έσωσε.

  3. Ήταν κόρη του Αρκτούρου και την άρπαξε ο Βορέας. Μαζί απέκτησαν τρεις γιους οι οποίοι έγιναν ιερείς του θεού Απόλλωνα στη χώρα των Υπερβορέων.

  4. Τέλος στις «Μεταμορφώσεις» του Ρωμαίου ποιητή Οβιδίου ήταν μια πολύ όμορφη κοπέλα, κόρη του Δαιδαλίωνα. Το ίδιο βράδυ κοιμήθηκε με δύο θεούς, τον Απόλλωνα και τον Ερμή. Με τον πρώτο απέκτησε το Φιλάμμωνα, ο οποίος έγινε βασιλιάς και μουσικός στη Φωκίδα και με τον Ερμή τον Αυτόλυκο, ο οποίος είχε την ικανότητα να μεταμορφώνει ό,τι έκλεβε. Υπερήφανη που είχε κάνει δύο θεούς να την ερωτευθούν η Χιόνη άρχισε να καυχιέται για τα κάλλη της και να υποστηρίζει πως είναι η ομορφότερη από τη θεά Άρτεμη. Η τελευταία απάντησε σκοτώνοντας την με τα βέλη της.

Δημοφιλή