Ποια ήταν η μυστηριώδης φαραώ που βασίλεψε πριν τον Τουταγχαμών

Μια θεωρία- έκπληξη.
Benoit Tessier / Reuters

Είναι γενικότερα γνωστό πως, πριν τον Τουταγχαμών, την Αίγυπτο κυβέρνησε μια μυστηριώδης γυναίκα φαραώ: Αν και το βασιλικό της όνομα είναι γνωστό – Νεφερνεφερουατέν Ανκχκεπερούρε- η πραγματική της ταυτότητα παραμένει άγνωστη- ωστόσο ο διάσημος τάφος του Τουταγχαμών αρχικά προοριζόταν για αυτήν.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, μια ερευνήτρια λέει ότι η μυστηριώδης αυτή γυναίκα ίσως να ήταν στην πραγματικότητα όχι μία, αλλά δύο άτομα: Οι δύο μεγαλύτερες αδελφές του φαραώ Τουταγχαμών.

Θεωρείται πιθανόν πως, μετά τον θάνατο του φαραώ Ακενατόν, πατέρα του Τουταγχαμών, η πιο μικρή από τις δύο κόρες του Νεφερνερεφερουατέν, άρχισε να κυβερνά την Αίγυπτο σε ηλικία 12 ετών, αρχικά μεταμφιεσμένη σε άνδρα. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, η μεγαλύτερη αδελφή της, Μεριτατέν, έπαιζε τον ρόλο της βασιλικής συζύγου. Ωστόσο, η Μεριτατέν δεν κράτησε αυτόν τον τίτλο για πολύ: «Φαίνεται πως, μετά από έναν χρόνο, η Μεριτατέν στέφθηκε και αυτή φαραώ» λέει η ερευνήτρια Βαλερί Ανζενό, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και ειδική οπτικής σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ. «Κυβέρνησαν ως δύο βασίλισσες φαραώ, αντί για την πιο παραδοσιακή προσέγγιση, του ενός φαραώ και της μιας βασίλισσας».

Ωστόσο, η θεωρία της Ανζενό για τις δύο «βασίλισσες φαραώ» είναι αμφιλεγόμενη μεταξύ των Αιγυπτιολόγων, πολλοί εκ των οποίων πιστεύουν πως η μυστηριώδης βασίλισσα δεν ήταν άλλη από τη Νεφερτίτη, τη σύζυγο του Ακενατόν και μητριά του Τουταγχαμών.

ASSOCIATED PRESS

Η ερευνήτρια παρουσίασε την έρευνά της, που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε επιστημονικό περιοδικό, στην ετήσια συνάντηση του American Research Center in Egypt, στα μέσα του Απριλίου στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια.

Γενικότερα μιλώντας, η οικογένεια του Τουταγχαμών (ο οποίος προκαλούσε ανέκαθεν το ενδιαφέρον του κοινού, από την ανακάλυψή του το 1922 από τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και μετά) είναι περίπλοκη υπόθεση: Ο πατέρας του, Ακενατόν, επικέντρωσε τη θρησκευτική λατρεία στην Αίγυπτο σε μια θεότητα, τον Ατόν (ή Ατέν), τον ηλιακό δίσκο. Η Αίγυπτος επλήγη από επιδημία πανούκλας κατά τη 17ετή- 18ετή βασιλεία του Ακενατόν (1353- 1335). Τρεις από τις κόρες του φαραώ πέθαναν, πιθανότατα από την επιδημία, σύμφωνα με την Ανζενό. «Πιστεύω πως εξαιτίας όλων αυτών των θανάτων, κατά κάποιον τρόπο προσπάθησε να προετοιμάσει τη διαδοχή του» είπε η Ανζενό στο Live Science. «Προσπάθησε να προετοιμάσει τα τέσσερα παιδιά του επέζησαν για να μπορούν να κυβερνήσουν κάποια στιγμή, εάν τα άλλα πέθαιναν».

Οπότε ο Ακενατόν παντρεύτηκε τη μεγαλύτερη κόρη του, Μεριτατέν. Μετά πάντρεψε την αμέσως επόμενη κόρη του, Ανκχεσενπαατέν (Ανγκεσεναμούν) με τον Τουταγχαμών, έτσι ώστε να γίνει βασίλισσα όταν ο Τουταγχαμών θα γινόταν βασιλιάς. «Και μετά ήταν η μικρή, Νεφερνερφερουατέν» σημείωσε η Ανζενό. «Ενώ όλοι πέθαιναν, ήταν μόλις επτά ετών. Δεν θα μπορούσε να γίνει βασιλική σύζυγος, επειδή δεν μπορούσε να κάνει παιδιά και να συνεχίσει τη δυναστεία. Οπότε νομίζω πως ήταν τότε που αποφάσισε να την κάνει βασιλιά αντί για βασίλισσα. Έβαλε να τη στέψουν φαραώ».

Εάν η θεωρία στέκει, τότε η μυστηριώδης γυναίκα φαραώ που κυβέρνησε μετά τον θάνατο του Ακενατόν, όταν ο Τουταγχαμών ήταν ακόμα πολύ νέος για να πάρει τον θρόνο, ή μικρότερη κόρη: Νεφερνεφερουατέν Τασερίτ.

Γενικά ήταν γνωστό εδώ και 50 χρόνια πως μια μυστηριώδης βασίλισσα κυβέρνησε μετά τον θάνατο του Ακενατόν, και η μελέτη του τάφου του Τουταγχαμών έδειξε πως είχε κατασκευαστεί αρχικά για μια γυναίκα. Πολλοί Αιγυπτιολόγοι θεωρούν πως ήταν η Νεφερτίτη, η οποία θα είχε αλλάξει το όνομά της όταν έγινε φαραώ. Άλλοι πιστεύουν ότι ήταν η Μεριτατέν, που είχε παντρευτεί τον πατέρα της. Ωστόσο η Ανζενό λέει πως το πιο λογικό είναι η μυστηριώδης Νεφερνεφερουατέν να ήταν η νεαρότερη κόρη, που είχε ακριβώς αυτό το όνομα.

Όσον αφορά στην έλλειψη στοιχείων, η Ανζενό εκτιμά πως ο φαραώ που κυβέρνησε μετά τον Τουταγχαμών δεν ενέκρινε το ότι είχαν κυβερνήσει γυναίκες, οπότε πιθανότατα κατέστρεψε τα ίχνη της βασιλείας των δύο αδελφών μετά τους θανάτους τους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η Αίγυπτος είχε και στο παρελθόν κυβερνηθεί από γυναίκες, τη Χατσεπσούτ και τη Σομπεκνεφερού.

Δημοφιλή