Ποιες χώρες χρησιμοποιούν δελφίνια και φάλαινες για στρατιωτικούς σκοπούς

Θαλάσσια θηλαστικά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
ASSOCIATED PRESS

Το θέμα της χρήσης δελφινιών και φαλαινών για στρατιωτικούς σκοπούς έφερε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο η περίπτωση μιας φάλαινας μπελούγκα που προσέγγιζε αλιευτικά σκάφη κοντά σε μια μικρή νορβηγική πόλη: Η φάλαινα έφερε «εξάρτυση» όπου φαινόταν να μπορεί να τοποθετηθεί κάμερα, και στην οποία έγραφε πως αποτελεί «εξοπλισμό από την Αγία Πετρούπολη». Ειδικοί σε θέματα θαλάσσιας ζωής εξέφρασαν την εκτίμηση πως επρόκειτο για ένα ρωσικό πρόγραμμα χρήσης κητοειδών για στρατιωτικές επιχειρήσεις- και η αλήθεια είναι πως, αν και ακούγεται παράδοξο, δεν είναι κάτι καινούριο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, το 2017 η ρωσική κρατική τηλεόραση είχε αναφέρει πως η χώρα πειραματιζόταν πάνω στη χρήση φαλαινών μπελούγκα, δελφινιών και κάποιων ειδών φώκιας για τη φύλαξη εισόδων σε ναυτικές βάσεις, παροχή βοήθειας σε δύτες και ενδεχομένως για επιθέσεις εναντίον παρείσακτων. Παρόλα αυτά, οι μπελούγκα βρέθηκαν εκτός προγράμματος όταν διαπιστώθηκε πως αρρώσταιναν εάν κολυμπούσαν για μεγάλες περιόδους σε νερά με χαμηλές, πολικές θερμοκρασίες. Επίσης, κατά τις επιχειρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ΜΜΕ είχαν μεταδώσει πως ρωσικές δυνάμεις είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους μια στρατιωτική μονάδα που περιελάμβανε ουκρανικά «δελφίνια μάχης», με βάση στη Σεβαστούπολη, που αναλάμβαναν αποστολές αναζήτησης ναρκών ή δυτών που επιχειρούσαν να διεισδύσουν σε απαγορευμένες περιοχές (σύμφωνα με το RIA Novosti).

Η χρήση θαλασσίων θηλαστικών για στρατιωτικούς σκοπούς δεν περιορίζεται στη Ρωσία, καθώς το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό είχε ένα παρόμοιο πρόγραμμα από τη δεκαετία του 1960: Όπως προκύπτει, η τεχνολογία δεν μπορεί να ξεπεράσει ακόμα τις δυνατότητες αυτών των πλασμάτων πάνω στον εντοπισμό στόχων σε μεγάλα βάθη ή σε θολά νερά (οπότε και οι ένοπλες δυνάμεις τις βρίσκουν πολύτιμες).

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό εκπαιδεύει τα θαλάσσια θηλαστικά του (περιλαμβανομένων θαλασσίων λεόντων και δελφινιών) για να εντοπίζουν και ανακτούν εξοπλισμό που έχει χαθεί στη θάλασσα και δύτες που προσπαθούν να εισέλθουν σε απαγορευμένες περιοχές. Επίσης, τα δελφίνια χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό ναρκών που είτε θάβονται στον πυθμένα είτε «αιωρούνται» κάτω από την επιφάνεια, δεμένες με άγκυρες.

Τα δελφίνια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά χάρη στα «σόναρ» τους: Όπως και άλλα είδη, σαν τη φάλαινα όρκα, εκπέμπουν ήχους που χτυπούν πάνω σε αντικείμενα στο γύρω περιβάλλον τους και σχηματίζουν εικόνα για αυτό βάσει της ηχούς (αντανακλάσεων των ηχητικών κυμάτων). Από την άλλη, ο θαλάσσιος λέοντας της Καλιφόρνιας, αν και δεν έχει «σόναρ», έχει εξαιρετική όραση, που του επιτρέπει να βρίσκει εύκολα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται σε σημεία που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται.

Δημοφιλή