ΔΙΕΘΝΕΣ
15/02/2018 18:35 EET

Ποιες χώρες επιδίδονται σε «σαφάρι» εξοπλισμών εκτοξεύοντας στα ύψη τις αμυντικές τους δαπάνες

Anton Novoderezhkin via Getty Images

Εν μέσω και της συνεχιζόμενης διαμάχης σχετικά με την αμφισβητούμενη περιοχή στη Νότια Σινική Θάλασσα και την επιθετική στάση των ΗΠΑ, η Κίνα προσανατολίζεται στον εκσυγχρονισμό του στρατού της. Μόλις πριν μερικές ημέρες η Πολεμική Αεροπορία του Κινεζικού Απελευθερωτικού Στρατού ανακοίνωσε πως το 5ης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος σκάφος της τύπου stealth ( Chengdu J-20) αναλαμβάνει επιχειρησιακή δράση. Το αεροσκάφος ήταν υπό κατασκευή για χρόνια και αποτελεί μια σαφή ένδειξη των φιλοδοξιών του Πεκίνου να προκαλέσει την μέχρι σήμερα τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ και κυρίως τα μαχητικά της αεροσκάφη F-22, F-35.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία αναβαθμίζει των ψυχροπολεμικό της στρατιωτικό εξοπλισμό. Παρουσιάζει νέα οπλικά συστήματα, το δικό της μαχητικό τύπου stealth το Sukhoi Su-57 PAK-FA καθώς και το νέο τανκ T-14 Armata.

Πέραν όμως αυτών των πιο πρόσφατων εξελίξεων, παρατηρείται γενικότερα μια αλλαγή σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των παραδοσιακά «μεγάλων δυνάμεων» για εξοπλισμούς, όπως φαίνεται και στο infographic που ακολουθεί. Τα στοιχεία παρουσιάζουν τις αλλαγές που παρατηρούνται- αύξηση και μείωση δαπανών- από 2007 και μετά, βάσει των στοιχείων που τηρεί το SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute).

Όπως φαίνεται, η Κίνα και η Ρωσία το διάστημα αυτό έχουν αυξήσει κατά πολύ τις συγκεκριμένες δαπάνες σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που τις έχουν μειώσει.

Infographic: How Military Spending Has Changed Since 2007  | Statista You will find more infographics at Statista