7 χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφους του Reuters. Δικαστής στην Μιαμνάρ τους καταδίκασε επειδή έκαναν έρευνα για τη σφαγή των Ροχίνγκια

7 χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφους του Reuters. Δικαστής στην Μιαμνάρ τους καταδίκασε επειδή έκαναν έρευνα για τη σφαγή των Ροχίνγκια
REUTERS

Η απόφαση δικαστή της Μιανμάρ να καταδικάσει δύο δημοσιογράφους του Ρόιτερς να εκτίσουν επτά χρόνια κάθειρξη αφού τους έκρινε ένοχους για παράβαση του νόμου περί κρατικών μυστικών αποτελεί σοβαρή υπαναχώρηση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, έκρινε ο διευθυντής του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων, ο Στίβεν Τζ. Άντλερ.

Οι δημοσιογράφοι έκαναν έρευνα για την σφαγή τουλάχιστον 10 μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, περιλαμβανομένων παιδιών. Η υπόθεση σπιλώνει ακόμα περισσότερο την εικόνα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας, που είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Οι δημοσιογράφοι, ο Ουά Λόουν, 32 ετών, και ο Κέι Σου Όου, 28 ετών, είχαν συλληφθεί στη Γιανγκόν τον Δεκέμβριο.

«Σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη Μιανμάρ, τους δημοσιογράφους του Ρόιτερς, τον Ουά Λόουν και τον Κέι Σου Όου, και τον Τύπο σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Άντλερ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Αυτοί οι δύο αξιοθαύμαστοι ρεπόρτερ έχουν ήδη περάσει εννιά μήνες στη φυλακή, με πρόσχημα ψευδείς κατηγορίες σχεδιασμένες για να φιμώσουν τη δουλειά τους και να κατατρομοκρατήσουν τον Τύπο», συνέχισε.

«Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, και παρά τα ατράνταχτα στοιχεία για την παγίδευσή τους από την αστυνομία, η σημερινή απόφαση τους καταδικάζει να συνεχίσουν να στερούνται την ελευθερία τους και αφήνει ατιμώρητη την ανάρμοστη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας», τόνισε ο Άντλερ.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα πίσω στη μετάβαση της Μιανμάρ προς τη δημοκρατία, δεν ευθυγραμμίζεται με το κράτος του δικαίου ή την ελευθερία του λόγου, και πρέπει να διορθωθεί από την κυβέρνηση της Μιανμάρ κατεπειγόντως», συμπλήρωσε ο διευθυντής του πρακτορείου.

«Δεν θα περιμένουμε ενόσω οι Ουά Λόουν και Κέι Σου Όου υφίστανται τέτοια αδικία», τουναντίον «θα εξετάσουμε το πώς θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να προσφύγουμε σε διεθνή φόρα», κατέληξε.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΗΕ, η γερμανική αλλά και άλλες κυβερνήσεις καταδίκασαν την απόφαση του δικαστηρίου κάνοντας λόγο για πρωτοφανή υπόθεση λογοκρισίας, εκφοβισμού και παραβίασης της ελευθεροτυπίας ενώ ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δημοσιογράφων.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή