Ποινικές διώξεις σε ακόμη 13 υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών για τη διαχείριση κονδυλίων προς ΜΚΟ

Ποινικές διώξεις σε ακόμη 13 υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών για τη διαχείριση κονδυλίων προς ΜΚΟ
sooc

Μεγαλώνει ο κύκλος των κατηγορουμένων για την υπόθεση της ΜΚΟ “Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης”, για την οποία έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Αλεξ Ρόντος, σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και επτά ακόμη πρόσωπα, που κατηγορούνται για τη διαχείριση κονδυλίων ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ, τα οποία εισέπραξε η Οργάνωση την περίοδο 2000 -2004, για την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις και χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς εντόπισε νέα ποινική εμπλοκή της ΜΚΟ, που αφορά τη χρηματοδότηση δύο ακόμη προγραμμάτων ύψους 1,2 εκ ευρώ, τα οποία συγχρηματοδότησε η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών την χρονική περίοδο 2000 και 2001 στην περιοχή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Με βάση τα νέα ευρήματα της εισαγγελικής έρευνας ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος 13 υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, ενώ η Εισαγγελία έστειλε αντίγραφα της δικογραφίας στη Βουλή, προκειμένου να ερευνηθεί, εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες της τότε ηγεσίας του ΥΠΕΞ, παρά το γεγονός ότι, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Οι νέες κατηγορίες αφορούν απιστία στην υπηρεσία και ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, ενώ για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις διώκεται ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΜΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι :

  • Η ΜΚΟ αμέσως μετά τη σύστασή της χρηματοδοτήθηκε με ποσά που ξεπερνούν τις 60.000, παρότι δεν πληρούσε την νόμιμη προϋπόθεση της διετούς λειτουργίας.
  • Οι υποβληθείσες για έγκριση δαπάνες δεν αφορούσαν σε λειτουργικά έξοδα της ΜΚΟ ή των τοπικών οργανώσεων, που υλοποιούσαν τα προγράμματα,αλλά στην οργάνωση του γραφείου της ΜΚΟ, ακόμα και σε χρόνο προγενέστερο της χρηματοδότησης με αγορά διαφόρων αντικειμένων, όπως έπιπλα, γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα , πληρωμή ΔΕΚΟ, κοινοχρήστων, αεροπορικά ταξίδια σε άσχετους προορισμούς, δώρα με διάφορους αποδέκτες και γενικότερα δαπάνες, που κάθε άλλο παρά είχαν οποιαδήποτε σχέση με το έργο της ΜΚΟ και την εκτέλεση των προγραμμάτων αποναρκοθέτησης.
  • Δεν τηρήθηκε η υποχρέωση εκ μέρους της ίδιας της ΜΚΟ για συμμετοχή στα προς υλοποίηση προγράμματα με ποσοστό 25%.
  • Δεν συνδέθηκε η καταβολή των δόσεων με την υλοποίηση των προγραμμάτων που είχε αναλάβει, ενώ από κανένα έγγραφο δεν πιστοποιείται η παρακολούθηση και η εκτέλεση των προγραμμάτων.

Δημοφιλή