ΔΙΕΘΝΕΣ
22/06/2019 13:16 EEST

Ποιό είναι το RQ-4A Global Hawk drone της αμερικάνικης αεροπορίας που κατέρριψε το Ιραν

Το Global Hawk πρωτοεμφανίστηκε δύο μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Handout . / Reuters

Ενταση έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο Ιραν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την κατάρριψη του αμερικάνικου μη επανδρωμένου και χωρίς πυρά drone, με τον κωδικό RQ-4A Global Hawk, κατά την διάρκεια πτήσης στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τον Κόλπο του Ομάν, κοντά στο Στενό του Ορμούζ.

Οπως αναφέρει στο άρθρο της το αμερικάνικο κανάλι ABC, tο RQ-4A Global Hawk έχει κόστος 120 εκατομμύρια δολάρια και πρόκειται για drone που στόχο έχει την παρακολούθηση και σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM), «παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο γύρω από τις κατασκοπευτικές και εξερευνητικές του αποστολές που πραγματοποιεί πάνω από τους ωκεανούς αλλά και τις παραθαλάσσιες περιοχές».

 

Το αεροσκάφος έχει άνοιγμα πτερυγίων 116,2 ποδιών, σχεδόν το ίδιο μέγεθος με το Boeing 737 Max, ενώ όσον αναφορά το υψόμετρο που μπορεί να πετάξει, αυτό αγγίζει 65.000 πόδια.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Northop Grumman, το RQ-4A Global Hawk, μπορεί να πετάξει με αυτονομία πάνω από 60,000 πόδια, πάνω από τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα αποφεύγοντας και τους ισχυρούς ανέμους για πάνω από 32 ώρες. Ταυτόχρονα έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 20,000 ώρες πτήσης.

Η πρώτη γενιά πειραματικών Global Hawks αναπτύχθηκε στον Περσικό Κόλπο λιγότερο από δύο μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Σύμφωνα με τη Northrop Grumman το 2006, το RQ-4A έγινε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα αεροσκαφών που πήρε ταυτόχρονα, πιστοποίηση στρατιωτικής αξιοπλοΐας και εθνικό πιστοποιητικό άδειας λειτουργίας στον εθνικό εναέριο χώρο.

Πηγή: ABC

Sponsored Post