Ποιοι έλεγαν τι στη Βουλή μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στα Ίμια το 1996

Ποιοι έλεγαν τι στη Βουλή μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στα Ίμια το 1996
Eurokinissi

Με τα Ίμια και τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο να βρίσκονται ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, πυροδοτώντας νέες εντάσεις στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, ενδιαφέρον αποκτά να δει κανείς ποιοι έλεγαν τι στην ελληνική Βουλή μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο αποκορύφωμα της κρίσης το 1996.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των «Νέων» την 1η Φεβρουαρίου του 1996, οι εντάσεις στη Βουλή ήταν πρωτοφανείς, μεταξύ άλλων με χαρακτηρισμούς όπως «προδότες» από την πλευρά της ΝΔ και «πατριδοκάπηλοι» από πλευράς ΠΑΣΟΚ- καθώς και αποχωρήσεις της ΝΔ και της Πολιτικής Άνοιξης από τη συνεδρίαση και συνεχείς διακοπές, τόσο από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ, κατά τις ομιλίες του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, και Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου.

Η φράση του Κώστα Σημίτη «πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση την απεμπλοκή ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων», και το «θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά τους» συνοδεύτηκαν από κραυγές βουλευτών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο Πάνος Καμμένος, οι οποίοι σηκώνονταν εκτός διαδικασίας, φωνάζοντας «οι προδότες στο Γουδί», «ντροπή», «αίσχος», «ξεπουλάτε την Ελλάδα».

Ο Κώστας Σημίτης, εν μέσω φωνών, πρόσθεσε πως η απεμπλοκή επετεύχθη χωρίς καμία απολύτως διαπραγμάτευση με την τουρκική πλευρά και πως ματαιώθηκε η τουρκική επιδίωξη να εξαναγκάσει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις, σε σχέση με το νομικό καθεστώς των βραχονησίδων.

Από πλευράς των αρχηγών της αντιπολίτευσης, ο Μιλτιάδης Έβερτ (ΝΔ) ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε «ανίκανη», ενώ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, είπε πως «σ’αυτές τις περιπτώσεις δεν προκαλούν το Κοινοβούλιο, κάνουν χαρακίρι» και ότι η απόσυρση ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και η υποστολή της σημαίας συνιστούν εγκατάλειψη εθνικού εδάφους. Αποτελούν πράξη προδοσίας».

Ο Αντώνης Σαμαράς (Πολιτική Άνοιξη) ζήτησε να γίνουν εκλογές και είπε προς τον κ. Σημίτη «ντροπή», προσθέτοντας πως «αποκτήσαμε δυστυχώς εξωτερική πολιτική της καρπαζιάς. Και αφού τρώμε την καρπαζιά, έγινε και το πρωτοφανές: Ευχαριστούμε και τους Αμερικανούς!».

Η κ. Αλέξα Παπαρήγα (ΚΚΕ) ρώτησε τον Κ. Σημίτη γιατί ευχαριστούμε τους Αμερικανούς, προσθέτοντας πως «μας γυρνάτε στην περίοδο του Σκόμπυ και του Πιουριφόι...επιτέλους, δεν θα μας πουν οι Αμερικανοί πού θα βάλουμε φυλάκια».

Όσον αφορά στη στάση του Συνασπισμού, ο πρόεδρός του, Ν. Κωνσταντόπουλος, σε συνάντησή του με τον τότε ΥΠΕΞ, Θ. Πάγκαλο, τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων και της σύγκλισης του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. «Δεν προσφέρονται οι συνθήκες της αποτυχίας για εύκολες δημαγωγίες, για πατριδοκαπηλείες και για επιβάρυνση της πολιτικής ζωής του τόπου και με εσωτερικές πολιτικές εντάσεις» είχε δηλώσει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Δημοφιλή