ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/11/2018 07:35 EET | Updated 19/11/2018 07:37 EET

Ποιοι συνταξιούχοι γλίτωσαν από τις περικοπές και ποιοι μπορούν να ελπίζουν σε μικρές αυξήσεις

ASSOCIATED PRESS

Χριστουγεννιάτικο μποναμά σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους επιφύλασσε η κατάληξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το αίτημα της μη περικοπής των συντάξεων.

Χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν δει αυτά τα 8 χρόνια των μνημονίων να περικόπτονται δεκάδες φορές οι συντάξεις τους, αυτή τη φορά έστω και την τελευταία στιγμή γλίτωσαν ακόμα μια περικοπή από την οποία θα έχαναν έως και το 18% της σύνταξης τους. 

Στο υπουργείο εργασίας τρέχουν να προλάβουν προκειμένου να είναι όλα έτοιμα πριν το τέλος του μήνα. Ωστόσο, οι συντάξεις του Δεκεμβρίου θα καταβληθούν χωρίς περικοπές ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν έχει προλάβει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη σχετική διάταξη.  

Στόχος είναι η σχετική διάταξη να έρθει προς ψήφιση στη βουλή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να ακυρωθεί ο ψηφισμένος από την κυβέρνηση νόμος για την περικοπή των συντάξεων από την 1 Ιανουαρίου 2019.

Από την εφαρμογή του νόμου οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν μειώσεις στις συντάξεις τους από 25 έως και 450 ευρώ, ανάλογα με τον ασφαλιστικό τους Ταμείο. 

Μάλιστα, η συμφωνία κυβέρνησης και Θεσμών να μην εφαρμοστεί ο ήδη ψηφισμένος νόμος για την περικοπή των συντάξεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ανοίγει το δρόμο και για μικρές αυξήσεις σε πάνω από 500.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα γλιτώσουν από τις περικοπές που έφερε ο επανυπολογισμός ο οποίος έγινε με το «νόμο Κατρούγκαλου».

Αναφορικά με τις κατηγορίες των ασφαλισμένων οι οποίοι γλίτωσαν τις περικοπές των συντάξεων τους από την 1 Ιανουαρίου 2019 αυτές είναι: 

-Συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ. 

-Συνταξιούχοι του ΙΚΑ που είχαν πολλά έτη ασφάλισης αλλά και υψηλό συντάξιμο μισθό. 

-Δημόσιοι υπάλληλοι της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης οι οποίοι είχαν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερα από 30 έτη. 

-Συνταξιούχοι του πρώην ΕΤΑΑ (νομικοί-μηχανικοί-υγειονομικοί). 

-Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και τραπεζών που είχαν συνταξιοδοτηθεί με βάση τις αποδοχές του τελευταίου μήνα. 

-Διπλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν υψηλά ποσά από δύο ή παραπάνω Ταμεία.

-Χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς αν υπήρχαν προσωπικές διαφορές θα περικόπτονταν και αυτές οι συντάξεις. 

Sponsored Post