Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει στο Game of Thrones-Ερευνητές ανέλυσαν επιστημονικά τις πιθανότητες κάθε ήρωα

Α Song of Ice and Data, η πιο εντυπωσιακή πλατφόρμα για το GoT.

Εάν μάθαμε κάτι από την πρώτη κιόλας σεζόν του Game of Thrones είναι πως ο θάνατος καραδοκεί και η επιβίωση ακόμη και των κεντρικών ηρώων της δημοφιλούς σειράς δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το μέγα ερώτημα λοιπόν ειδικά για την τελευταία σεζόν της δημοφιλούς σειράς τους HBO είναι ένα: ποιοι θα επιβιώσουν. Και μάλιστα αυτό απασχολεί εξίσου, αν και όχι και περισσότερο, όσο και το ποιος ή ποια θα καθίσει τελικά στον Σιδερένιο Θρόνο.

Μια ομάδα λοιπόν του Πανεπιστημίου του Μονάχου (ΤUM) επιχείρησε να προβλέψει με επιστημονικό τρόπο ποιοι ήρωες είναι πιθανότερο να επιβιώσουν (να έχουν και πιθανότητες να κυβερνήσουν το Γουέστερος) και ποιοι να πεθάνουν. Και το αποτέλεσμα είναι η καλύτερη ίσως πλατφόρμα που έχουμε δει ποτέ για τη σειρά, το A Song of Ice and Data.

Βέβαια για μια τέτοια πρόβλεψη δεν εξέτασαν φυσικά εάν ένας χαρακτήρας καπνίζει ή εάν είναι διαβητικός αλλά μια σειρά άλλων στοιχείων όπως η ηλικία, εάν είναι παντρεμένος, με ποιους έχει συμμαχήσει, εάν είναι κεντρικός ή δεύτερος χαρακτήρας, αριστοκράτης ή όχι, σε ποια περιοχή του Γουέστερος «ζουν» κ.λπ. Και φυσικά εξέταζαν εξονυχιστικά τις «ζωές» των χαρακτήρων.

Παράλληλα για τις προβλέψεις τους έλαβαν υπόψιν το φύλο αφού οι άνδρες στον κόσμο που δημιούργησε ο Μάρτιν πεθαίνουν σε πολύ υψηλότερο ποσοστό απ′ ότι οι γυναίκες (22% έναντι 11%).

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο οίκος στον οποίο ανήκουν αφού πχ εάν κάποιος ανήκει στον οίκο Μπαράθεον έχει 5% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από το μέσο όρων των χαρακτήρων ενώ εάν κάποιος ανήκει στον οίκο των Λάννιστερ έχει 45% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει.

Για να μετατραπούν αυτά τα δεδομένα σε προβλέψεις για το μέλλον των χαρακτήρων η ομάδα των φοιτητών τα ανέλυσε αξιοποιώντας δύο διαφορετικά μοντέλα: μια αρκετά απλή στατιστική προσέγγιση γνωστή ως Bayesian Ιnference και μια πολύ εξελιγμένη τεχνική που περιλαμβάνει νοημοσύνη μηχανών και νευρωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις τους τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει κατά την 8η σεζόν έχει η Μητέρα των Δράκων, Ντενέρις σε αντίθεση με τον σερ Μπρον του Μπλάκγουότερ που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει.

Ενδεικτικά, εκ των κεντρικών ηρώων της σειράς τις λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν έχουν οι:

Ντενέρις Ταργκάριαν1%

Γιάρα Γκρέιτζοϊ 1%

Τόρμουντ 2%

Σαμγουελ Τάρλυ 3%

Τύριον Λάνιστερ 3%

Βάρυς 3%

Τζείμι Λάινιστερ 4%

Σέρσεϊ Λάνιστερ 5%

Θίον Γκρέιτζοϊ 10%

Τζον Σνόου/Έγκον Ταργκάριαν 12%

Τις περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν έχουν οι:

Μπρόν 94%

Ίλιν Πέιν 89%

Γκρέγκορ Κλεγκέιν (Βουνό) 80%

Σάνσα Σταρκ 73%

Μπράν Σταρκ 58%

Σάντορ Κλεγκέιν (Κυνηγόσκυλο) 48%

Άρια Σταρκ 47%

Ντέβος 45%

Τζόρα Μόρμοντ 28%

*Σημειώνεται πως καθώς προβάλλονται τα επεισόδια του τελευταίου κύκλου τα ποσοστά μεταβάλλονται.

Δείτε αναλυτικά όλα τα στατιστικά για τους ήρωες του Game of Thrones στην ιστοσελίδα στο A Song of Ice and Data.