Ποιός είναι ο «δολοφόνος του Twitter» που παραδέχτηκε την ενοχή του για εννιά εγκλήματα

Τι αντίκτυπο είχαν οι δολοφονίες στην Ιαπωνία.
AFP Contributor via Getty Images

Η Ιαπωνία ακόμα είναι συγκλονισμένη από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ένας άνδρας από την χώρα επικοινωνούσε με χρήστες στο Twitter, τους έπειθε να συναντηθούν διά ζώσης και στη συνέχεια τους σκότωνε. Πλέον, τρία χρόνια μετά τις στυγερές δολοφονίες, παραδέχεται την ενοχή του.

Με την ονομασία «δολοφόνος του Twitter», ο Takahiro Shiraishi συνελήφθη το 2017 αφού βρέθηκαν μέλη σώματος στο διαμέρισμά του.

Σε δικαστήριο στο Τόκιο την Τετάρτη είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον του «είναι σωστές».

Ωστόσο, οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες του πρέπει να μειωθούν επειδή τα θύματά του προφανώς έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να σκοτωθούν.

Εάν καταδικαστεί για δολοφονία, ο κ. Shiraishi αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή, η οποία εκτελείται με κρεμάλα στην Ιαπωνία.

AFP Contributor via Getty Images

Το περιστατικό

Η εισαγγελία ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος άνοιξε λογαριασμό Twitter τον Μάρτιο του 2017 «για να επικοινωνήσει με γυναίκες που σκοπεύουν να αυτοκτονήσουν, τις οποίες θεωρούσε εύκολους στόχους».

Οκτώ από τα θύματά του ήταν γυναίκες, μία από τις οποίες ήταν 15 ετών.

Το μόνο αρσενικό θύμα, ηλικίας 20 ετών, σκοτώθηκε αφού αντέδρασε για την δολοφονία της συντρόφου του από τον ίδιο, ανέφεραν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Ο 29χρονος πιστεύεται ότι είχε δελεάσει τα θύματά του λέγοντάς τους ότι θα μπορούσε να τα βοηθήσει να πεθάνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις ισχυρίστηκε ότι θα αυτοκτονήσει δίπλα τους.

Το προφίλ του στο Twitter έγραφε το εξής: «Θέλω να βοηθήσω άτομα που πραγματικά πονάνε. Παρακαλώ στείλτε μου μήνυμα ανά πάσα στιγμή».

Οι κατά συρροήν δολοφονίες είδαν το φως της δημοσιότητας, όταν η αστυνομία έψαχνε στοιχεία για την εξαφάνιση μιας νεαρής γυναίκας, η οποία αργότερα αποδείχθηκε ένα από τα θύματα.

Οι αρχές επισκέφτηκαν το διαμέρισμα του κ. Shiraishi στην ιαπωνική πόλη Zuma, στα προάστια του Τόκιο, όπου βρήκαν ένα διαμελισμένο σώμα.

AFP Contributor via Getty Images

Τι αντίκτυπο είχαν οι δολοφονίες;

Οι δολοφονίες πάγωσαν την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Όταν έγιναν γνωστές το 2017, πυροδότησε μια νέα συζήτηση σχετικά με ιστότοπους στους οποίους συζητείται η αυτοκτονία. Η κυβέρνηση είχε αναφέρει μάλιστα ότι θα εφαρμόσει νέους κανονισμούς.

Οι δολοφονίες προκάλεσαν επίσης μια αλλαγή από το Twitter, το οποίο τροποποίησε τους κανόνες του για να δηλώσει ότι οι χρήστες δεν πρέπει να «προωθούν ή να ενθαρρύνουν την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζαν Ντόρσεϊ, είπε ότι η υπόθεση ήταν «εξαιρετικά» λυπημένη.

Η Ιαπωνία πολέμησε εδώ και πολύ καιρό ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον βιομηχανικό κόσμο, αν και οι αριθμοί έχουν μειωθεί από τότε που θεσπίστηκαν προληπτικά μέτρα πριν από μια δεκαετία.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή