Ποιος ήταν ο μοναδικός ξένος ηγέτης που μίλησε με τον Τσίπρα μετά την πρόσφατη απόπειρα θερμού επεισοδίου της Τουρκίας στα Ίμια

...και τι είπε ο Πάιατ με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε κατ' ιδίαν συνάντηση
Costas Baltas / Reuters

Στην πρόσφατη απόπειρα θερμού επεισοδίου της Τουρκίας στα Ίμια, αναφέρεται με ρεπορτάζ της η εφημερίδα Παραπολιτικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο μοναδικός ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε στον κ.Τσίπρα ήταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, κ.Νετανιάχου. Παρέθεσε μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Το θέμα τέθηκε και στην τρίωρη, κατ’ιδίαν συνάντησης του Αμερικανού πρέσβη, κ.Πάιατ -πρωτοβουλία του ιδίου- με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μια συνάντηση, συνεχίζει το ρεπορτάζ, που ευλόγως ξάφνιασε, καθώς δεν είναι συνηθισμένη κίνηση πρέσβης συμμαχικής χώρας να παρακάμπτει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να συζητά με τον αρχηγό του ελληνικού στρατεύματος.

Στην συνάντηση αυτή μεταφέρθηκε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εχθρικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, αλλά δεν πρόκειται να παρέμβει προληπτικώς για την αποφυγή πιθανού επεισοδίου στο Αιγαίο. Περιορίζοντας δηλαδή -αυτήν τη στιγμή- τον ρόλο της σε αυτόν του «συμβούλου» σε πιθανές ελληνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν, όποτε και εφόσον, τις αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγές των Παραπολιτικών επεξηγούν ότι η συζήτηση Πάιατ-Αποστολάκη είχε αυστηρά επιχειρησιακό χαρακτήρα εκ μέρους του Αμερικανού πρέσβη, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να περιορίζεται στη δέσμευση ότι θα θέσει τα στοιχεία υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Αμερικανική πλευρά έδειξε να θεωρεί δεδομένη τη δημιουργία θερμού επεισοδίου της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενός επεισοδίου τύπου Ιμίων, αλλά σε κατοικημένη περιοχή, διακινδυνεύοντας ακόμα και χρονική πρόβλεψη. Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι δεν υπήρξε καμία εκδήλωση αμερικανικής πρόθεσης να ανακόψει μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα φέρει στο χείλος του πολέμου δύο κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας, προκαλώντας χάος και διάλυση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Αντιθέτως, περιορίστηκε σε «επιχειρησιακές συμβουλές» για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε, με πιθανότητες επιτυχίας, να ανατρέψει ένα τουρκικό «χτύπημα» στην Ελλάδα, που θα «τσαλάκωνε» την εικόνα του κ. Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του και στο εξωτερικό, με απρόβλεπτες εξελίξεις για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Το ενδιαφέρον της κομβικής συζήτησης αυτής, όπως τη μεταφέρουν απολύτως αξιόπιστες πηγές, είναι η αμερικανική βεβαιότητα-και αντίληψη-ότι η Άγκυρα θα αποτολμήσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, διότι, όπως έχει ενημερώσει ο κ.Ερντογάν την Ουάσινγκτον, «θα πάρει πίσω αυτά που του ανήκουν».

Δημοφιλή