«Ποιός σκότωσε τον Πολκ»: Ακολουθώντας τα ίχνη του Αμερικανού δημοσιογράφου στη Θεσσαλονίκη

«Είναι σχεδόν βέβαιο πως τα πράγματα δεν έγιναν όπως εμφανίστηκαν ότι έγιναν». Πώς όμως έγιναν;
Ο ανταποκριτής του CBS Τζορτζ Πολκ με τη σύζυγο του Ρέα το 1948, λίγο πριν από τη δολοφονία του στις 8 Μαΐου του ίδιου έτους. (AP Photo/Megaloeconomou)
Ο ανταποκριτής του CBS Τζορτζ Πολκ με τη σύζυγο του Ρέα το 1948, λίγο πριν από τη δολοφονία του στις 8 Μαΐου του ίδιου έτους. (AP Photo/Megaloeconomou)
via Associated Press

Μία ανεξιχνίαστη δολοφονία, μία εποχή σκληρή, στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου, μία υπόθεση που συγκλονίζει ολόκληρο τον κόσμο και μία σειρά από πρόσωπα που παίζουν αδιευκρίνιστο ρόλο σε αυτήν.

Ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, που θα μπορούσε να είναι σκοτεινό πολιτικό θρίλερ αν δεν άφηνε μέχρι τις μέρες μας ένα ερώτημα σε εκκρεμότητα: Ποιος σκότωσε τον Τζόρτζ Πολκ;

Η εταιρία θεάτρου Γκραν Γκινιόλ και η Thessaloniki Walking Tours επιχειρούν να δώσουν μια ή και περισσότερες απαντήσεις και ζωντανεύουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τη συγκλονιστική υπόθεση της δολοφονίας του και μαζί της μια ολόκληρη εποχή.

Πίσω από τις πολλαπλές εκδοχές της ανεξιχνίαστης δολοφονίας αναζητούν μια απάντηση στο ερώτημα αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της πραγματικότητας μιας δύσκολης εποχής.

Μία εβδομάδα μετά την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη, ο Τζορτζ Πολκ βρίσκεται νεκρός. Η σορός του δημοσιογράφου, δεμένου χειροπόδαρα και με μία σφαίρα στο κεφάλι, εντοπίζεται στον Θερμαϊκό από έναν ψαρά στις 16 Μαΐου 1948. Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου. Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ο Εμφύλιος. Ο Πολκ επεδίωκε να ανέβει στο βουνό και να πάρει συνέντευξη από τον τότε αρχηγό του ΔΣΕ Μάρκο Βαφειάδη, όπως φανέρωσε ένα γράμμα που βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου «Αστόρια» της Θεσσαλονίκης, όπου είχε καταλύσει. Τρεις μήνες μετά τη δολοφονία και ενώ οι έρευνες είναι σε αδιέξοδο, ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Στακτόπουλος συλλαμβάνεται στις 14 Αυγούστου, καταδικάζεται σε ισόβια -παρότι υποστηρίζει πως ομολόγησε έπειτα από βασανιστήρια- και γίνεται το αθώο θύμα της υπόθεσης. Οι πιέσεις ήταν τόσο ασφυκτικές ώστε έπρεπε να βρεθεί ένας ένοχος. Η ποινή του μετριάζεται σε 20 χρόνια και τελικά βγαίνει από τις φυλακές το 1960.

Η κηδεία του Πολκ στην Αθήνα, 22 Μαΐου 1948. Πίσω από το φέρετρο διακρίνεται η σύζυγος του Ρέα, υποβασταζόμενη από έναν συγγενή και την ανταποκρίτρια του Time, Μέρι Μπάρμπερ (AP Photo)
Η κηδεία του Πολκ στην Αθήνα, 22 Μαΐου 1948. Πίσω από το φέρετρο διακρίνεται η σύζυγος του Ρέα, υποβασταζόμενη από έναν συγγενή και την ανταποκρίτρια του Time, Μέρι Μπάρμπερ (AP Photo)
via Associated Press

Με σκηνοθέτη τον Στάθη Μαυρόπουλο και ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο, τη συμμετοχή ηθοποιών, χορευτών, μουσικών, βίντεο, αρχειακού υλικού, ψηφιακού χάρτη και καλλιτεχνικής φωτογραφίας προσπαθούν να εισχωρήσουμε σε αυτή την υπόθεση που εκτυλίσσεται για τρεις ημέρες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο ως αδιαπέραστο νουάρ μυστήριο, αλλά και ως γεγονός που αποκαλύπτει τη σύνθετη πραγματικότητα μιας εποχής.

Σημείο με σημείο, σταματώντας σε δρόμους, πλατείες, κτήρια, εισόδους πολυκατοικιών, πάρκα, αφηγούνται τη συγκλονιστική ιστορία της δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζώρτζ Πολκ τον Μάιο του 1948, προσπαθώντας να ανασυνθέσουν την ατμόσφαιρα της περιόδου.

«Ποιός σκότωσε τον Πολκ»
«Ποιός σκότωσε τον Πολκ»

Σκηνοθεσία: Στάθης Μαυρόπουλος

Ξεναγός: Τάσος Παπαδόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Βουρλιώτης, Μαρία Κατσιά, Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Δήμητρα Σταματίου

Μουσική στο δρόμο παίζει το κουαρτέτο νέων μουσικών, μελών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA, 2016) αποτελούμενο από τους: Χριστίνα Μπαλή: Φλάουτο, Καλλιφώνη Σαραντάκου: Βιόλα, Ορφέα Σαραντάκο: Βιολί, Άρτεμις Κουκουζίκα: Βιολοντσέλο

Χορεύουν οι JITTERBUGS SKG: Ξένια Βασιλείου, Ηλίας Καλπάκας, Μάγδα Νέννου, Πέτρος Πασβάντης, Νίκος Στράκας, Ραφαέλα Τρούπκου.

Βίντεο εγκατάσταση: Γιώργος Κόγιας

Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη

Δημιουργία ψηφιακού χάρτη: Τριαντάφυλλος Σταυρίδης

Στο πλαίσιο της δράσης λειτουργεί ατομική έκθεση φωτογραφίας της Τζίνας Άρχοντα στο βιβλιοπωλείο «Μυθιστορία» (Βαφοπούλου 20).

Info

15, 16 και 17 Οκτωβρίου

Σημείο Συνάντησης: Προβλήτα Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ώρα: 18:30

Συμμετοχή: 18 ευρώ

Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Δημοφιλή