ΔΙΕΘΝΕΣ
31/10/2019 12:52 EET | Updated 31/10/2019 13:36 EET

Ποιος θα πάρει τα 25 εκατ. δολάρια της επικήρυξης για τον αρχηγό του ISIS, Μπαγκντάντι

Πώς βρέθηκε στο στενό του περιβάλλον και ποιες οι πολύτιμες πληροφορίες που έδωσε στις ΗΠΑ.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Οι Αμερικανοί κατάφεραν να εντοπίσουν το κρησφύγετο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, με τη βοήθεια ενός πληροφοριοδότη, ο οποίος ήταν ενταγμένος στην τρομοκρατική οργάνωση και είχε διευκολύνει τις κινήσεις του Αμπου Μπαρκ αλ Μαγκντάντι στη Συρία ενώ μετείχε και στην επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών στο σπίτι του .

Μάλιστα, σύμφωνα με την Washington Post οι πληροφορίες που παρείχε για τις κινήσεις του Μπαγκνάντι και οι λεπτομερείς περιγραφές του εσωτερικού χώρου του σπιτιού του ήταν κρίσιμες για την έκβαση της επιτυχούς, τελικά, επιχείρησης των αμερικανικών δυνάμεων στην συριακή περιοχή του Ιντλίμπ. 

Ο πληροφοριοδότης ήταν παρών κατά τη διάρκεια της επίθεσης και δύο ημέρες αργότερα ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με την οικογένειά του. 

Η εθνικότητά του δεν είχε αποκαλυφθεί αλλά αναμένεται να γίνει πολύ πλούσιος αφού είναι αυτό που θα λάβει τα 25εκατ δολάρια της προκήρυξης για τον Μπαγκνάτι ή μέρος αυτών. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως πρόκειται για έναν σουνίτη Άραβα που στράφηκε κατά του Ισλαμικού Κράτους επειδή ένας από τους συγγενείς του έπεσε θύμα τους.

 

Με τον αποστάτη του Ισλαμικού Κράτους είχαν έρθει σε επαφή οι Συριακής Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ραχοκοκαλιά της οποίας είναι οι Κούρδοι μαχητές (YPG) με τους οποίους είχαν συμμαχήσει οι Αμερικανοί στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η ηγεσία των SDF, αφού βεβαιώθηκαν για τις προθέσεις του πληροφοριοδότη τον έφεραν σε επαφή με τις πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Σχετική αναφορά στη βοήθεια των Κούρδων είχε κάνει και ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ στο διάγγελμά του.

Αν και οι επαφές είχαν γίνει αρκετό καιρό πρι, χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν πλήρως και να είναι χρήσιμες οι πληροφορίες του πρώην μέλους του Ισλαμικού Κράτους ώστε να σχεδιαστεί η επιχείρηση και να αναληφθεί δράση.

«Χρειάστηκε αρκετός καιρός για να βεβαιωθούμε ότι το άτομο αυτό ήταν το κλειδί για την όλη υπόθεση...Αυτό έγινε σαφές μόλις τις τελευταίες εβδομάδες» λέει αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει ότι ο πληροφοριοδότης ήταν πρώην μέλος του Ισλαμικού Κράτους αλλά οι SDF αμέσως μόλις διέρρευσε η είδηση του θανάτου του Μπαγκντάντι- ο οποίος αυτοκτόνησε κατά τη διάρκεια της επιδρομής πυροδοτώντας ένα γιλέκο με εκρηκτικά- δήλωσαν πως είχαν βοηθήσει στην επιχείρηση σε επίπεδο πληροφοριών.

Στη συνέχεια υπήρξαν και πληροφορίες πως προκειμένου οι Αμερικανοί να βεβαιωθούν πως ο Μπαγκντάντι ήταν πράγματι στο συγκεκριμένο σπίτι στο Ιντλίμπ, εκλάπησαν εσώρουχά του- προφανώς από το πρώην μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης- και έγινε εξέταση DNA.

H περιγραφή του πληροφοριοδότη και οι αναφορές στην προσφορά του στην όλη επιχείρηση ήρθε, όπως αναφέρει η Washington Post από δύο αξιωματούχους των ΗΠΑ (πρώην και νυν) και έναν αξιωματούχο με έδρα τη Μέση Ανατολή. Και οι τρεις μίλησαν υπό την προϋπόθεση πως θα διατηρεί η ανωνυμία τους.

Πηγή: Washington Post