ΔΙΕΘΝΕΣ
22/06/2018 13:38 EEST | Updated 22/06/2018 13:44 EEST

Ενα αρχιτεκτονικό-διαμάντι θα προστατεύει τις εργαζόμενες στο σεξ σε πόλη στο Βέλγιο

KatarzynaBialasiewicz via Getty Images

Ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο -το οποίο θεωρείται μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς εξαιτίας της αρχιτεκτονικής του δομής- θα μετατρέψει ο δήμος της Οστένδης στο Βέλγιο σε χώρο που θα φιλοξενεί τις sex workers που εκδιώχθηκαν από άλλες πόλεις της χώρας.

Η κίνηση ήταν μια πρωτοβουλία της εταιρείας, Villa Tinto η οποία ήδη διαχειρίζεται 51 δωμάτια που προσφέρονται σαν οίκοι ανοχής στην πόλη Antwerp. Το όνομα του νέου κτιρίου θα είναι «Hangar d’amour», ενώ θα περιλαμβάνει επίσης μπαρ και ειδικό ζυθοποιείο.

Τα σχέδια χαρακτηρίζονται ως «τρελά» από την ΜΚΟ, Oostendse Oosteroever, η οποία είχε στόχο να μετατρέψει το χώρο σε μουσείο αναδεικνύοντας το θαλάσσιο παρελθόν της πόλης.

Να σημειωθεί πως η πορνεία στο Βέλγιο είναι νόμιμη από το 1995, αφότου και επιτρέπεται η μίσθωση χώρων για τέτοιους σκοπούς.

Περίπου 26.000 γυναίκες πιστεύεται πως εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ στη χώρα, ενώ οι αρχές υπολογίζουν πως το 80% αυτών είναι θύματα τράφικινγκ.

Ο δήμαρχος της Οστένδης, Johan Vande Lanotte, διευκρίνισε πως τα νέα δεδομένα θα προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια.

«Οι γυναίκες που εργάζονται σε οίκους ανοχής πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν σύμβαση μίσθωσης απευθείας με τον ιδιοκτήτη και ως εκ τούτου θα αποκλείονται οι διαμεσολαβητές. Οι συνθήκες θα είναι καλύτερες και θα γίνει εκκαθάριση στο χώρο. Οι καταχρήσεις θα περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει ένα κέντρο υγείας, ένα γραφείο πληροφοριών και ένα δωμάτιο για τις αστυνομικές αρχές», αναφέρει ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με το βελγικό δίκαιο, εξωτερικά το κτίριο δεν μπορεί να αλλάξει, μέσα όμως οι νέοι ιδιοκτήτες μπορούν να επέμβουν όπως θέλουν.

(Με πληροφορίες από Guardian)