«Πόλεμος» Σαουδικής Αραβίας- Ρωσίας στις τιμές του πετρελαίου εν μέσω της επιδημίας κορονοϊού

Καταποντίζονται οι τιμές.
ASSOCIATED PRESS

Χάνοντας πάνω από το 1/4 της αξίας τους, οι τιμές του πετρελαίου φαίνονταν να οδεύουν τη Δευτέρα προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, αφού η Σαουδική Αραβία κατέβασε τις επίσημες τιμές της σε μια αγορά που ήδη παραπαίει από τις επιπτώσεις του κορονοϊού στη διεθνή ζήτηση.

Η Σαουδική Αραβία περιέκοψε τις επίσημες τιμές πώλησής της και έκανε σχέδια αύξησης της παραγωγής αργού αφού η Ρωσία εμφανίστηκε αρνητική σε περαιτέρω περικοπές παραγωγής που προτάθηκαν από τον ΟΠΕΚ για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου.

Οι τιμές του Μπρεντ ήταν κάτω κατά 25%, στα 33,89 δολάρια το βαρέλι, αφού προηγουμένως είχαν βρεθεί στα στα 31,02%, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Φεβρουάριο του 2016. Οι τιμές του Μπρεντ οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τις 17 Ιανουαρίου 1991, όταν οι τιμές είχαν πέσει στην αρχή του πρώτου Πολέμου του Κόλπου.

Το WTI έπεσε κατά 27% στα 30,16 δολάρια το βαρέλι, αφού άγγιξαν τα 27,34, επίσης το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο ου 2016. Το αμερικανικό WTI οδεύει προς τη μεγαλύτερη πτώση του που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας μια πτώση 33% τον Ιανουάριο του 1991.

Η αποσύνθεση του αποκαλούμενου ΟΠΕΚ+, τον οποίο αποτελούσαν οι χώρες του ΟΠΕΚ συν άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, δίνει τέλος σε πάνω από τρία χρόνια συνεργασίας για τη στήριξη της αγοράς.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργού της πάνω από τα 10 εκατ βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Απρίλιο, αφού η παρούσα συμφωνία για την περικοπή παραγωγής λαμβάνει τέλος στα τέλη του Μαρτίου, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters την Κυριακή.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο επιχειρεί να τιμωρήσει τη Ρωσία, δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό, επειδή δεν στήριξε τις περικοπές παραγωγής που προτάθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί είχαν βρεθεί τελευταία φορά σε τέτοια σύγκρουση για το μερίδιο της αγοράς μεταξύ του 2014 και του 2016, λόγω της παραγωγής των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εξελιχθεί στον μεγαλύτερο παραγωγό σχιστολιθικού πετρελαίου στον κόσμο.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες της Κίνας για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του ιού έχει προκαλέσει αναταραχή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και έχει περιορίσει τις εισαγωγές. Επίσης, η εξάπλωση του ιού σε άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως η Ιταλία και η Νότια Κορέα, και ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων στις ΗΠΑ, έχουν εντείνει τους προβληματισμούς πως η ζήτηση θα περιοριστεί φέτος.

Δημοφιλή