ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/02/2020 13:13 EET | Updated 22/02/2020 13:15 EET

«Πόλεμος» στην Πυροσβεστική: Σοβαρές καταγγελίες με φόντο ένα βιβλίο

Και η επιστολή στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής από τον αντιστράτηγο, Ανδριανό Γκουρμπάτση.

Eurokinissi

Για εκδικητική συμπεριφορά απέναντί του επειδή ερευνά τις ευθύνες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι κάνει λόγο ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Πυροσβεστικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, σε επιστολή που απέστειλε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, με κοινοποίηση στον υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Αφορμή ένα βιβλίο που έγραψε ο κ. Γκουρμπάτσης με τίτλο «επιτομή ποινικής δικονομίας», κάνοντας δωρεά των συγγραφικών του δικαιωμάτων στην Πυροσβεστική. Το βιβλίο το έγραψε με έγκριση προηγούμενης φυσικής ηγεσίας της Πυροσβεστικής, με σκοπό να δοθεί στους σπουδαστές των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας καθώς και στους προανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος. Το βιβλίο δεν έγινε δεκτό, ωστόσο, από τη σημερινή ηγεσία, με τον κ. Γκουρμπάτση να αναφέρει στην επιστολή του:

«Προτιμάτε να ζημιώσετε το Ελληνικό Δημόσιο με τη δαπάνη αγοράς αντίστοιχου συγγράμματος, - κι εδώ σας υπενθυμίζω ότι από το 1992 μέχρι πρόσφατα το ΠΣ προμηθεύονταν δια αγοράς αντίστοιχα Βιβλία μου - από το να προχωρήσετε στην έκδοση του ως άνω Βιβλίου μου, το οποίο, όπως αναφέρεται στη σχετική από 20 Νοεμβρίου 2019 αξιολόγησή του από Καθηγητή του Ποινικού Δικαίου – Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ,<<είναι πολύ χρήσιμο για τους προανακριτικούς υπαλλήλους, τους σπουδαστές των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, αλλά και το ευρύτερο κοινό. Αναλύει εύστοχα τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με πλούσιες παραπομπές σε θεωρία και νομολογία και εμπλουτίζει την σχετική βιβλιογραφία>>.

Ο αντιστράτηγος κάνει παρακάτω λόγο για εκδικητική συμπεριφορά: «Η αλήθεια είναι ότι με την προαναφερόμενη παράλειψή σας ασκείται προς το πρόσωπό μου για μια ακόμη φορά εκδικητική και εμπαθή συμπεριφορά, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά στην Ηγεσία του ΠΣ, ότι ως Τεχνικός Σύμβουλος στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 στο Ν. Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι αναζητώ ήδη από τότε την ουσιαστική αλήθεια της επίδικης υπόθεσης και ως εκ τούτου και υπό την ως άνω ιδιότητά μου αυτή διεξάγω σχετική έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες παντός υπευθύνου για όλους τους εμπλεκόμενους στην ως άνω υπόθεση, όσο ψηλά κι αν βρίσκονταν τότε ή βρίσκονται σήμερα στην ιεραρχία του Σώματος, είτε έχουν αποκτήσει μέχρι σήμερα την ιδιότητα του υπόπτου είτε όχι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον τότε Διοικητή της 1ης  ΕΜΑΚ και ήδη Αρχηγό ΠΣ, για τον οποίο ερευνώνται από εμένα ενδεχόμενες ευθύνες του και συγκεκριμένα ερευνάται η σε βάρος του βασιμότητα διακινηθέντων τότε ανάμεσα σε κύκλους αξιωματικών του ΠΣ διαφόρων γεγονότων που τον φέρουν εμπλεκόμενο μεταξύ των άλλων υπευθύνων για πράξεις και παραλείψεις του στη συγκεκριμένη φονική πυρκαγιά.