Πόλεμος για την αλιεία: Γαλλία απειλεί Βρετανία ακόμη και με διακοπή παροχής ενέργειας

"Η τιμούν την υπογραφή τους" λέει το Παρίσι. Απειλεί με αντίποινα σε τομείς όπως οι μεταφορές, ενέργεια, εμπόριο.
via Associated Press

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με απειλές για ”αντίποινα”, μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας σε ό,τι αφορά την έκδοση αδειών αλιείας από το Λονδίνο σε γαλλικά αλιευτικά που δραστηριοποιούνται σε αγγλικά ύδατα. Το Παρίσι κατηγορεί την βρετανική κυβέρνηση πως παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας για το Brexit αρνούμενο να χορηγήσει τον πλήρη αριθμό αδειών που προβλέπεται και δηλώνει πως θα ληφθούν μέτρα σε βάρος του Λονδίνου.

Ο γάλλος πρωθυπουργός, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να αναθεωρήσει διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος, εάν η τελευταία συνεχίσει να μην ”τιμά την υπογραφή της” και ακόμη και να κλιμακώσει τα αντίποινα.

Ακόμη πιο επιθετικός όμως ήταν ο Γάλλος υπουργός Ναυτιλίας, δηλώνοντας πως το Παρίσι δεν θα επιτρέψει στη Βρετανία να κρατά ομήρους τους αλιείς για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, ανέφερε πως αντίποινα θα μπορούσαν να πλήξουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γηραιάς Αλβιώνας, τις εμπορικές ροές, τις σιδηροδρομικές συνδέσεις κ.α.

Ο πρωθυπουργός, Ζαν Κάστεξ μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, είπε πως ”Η Βρετανία, μήνα τον μήνα παρουσιάζει νέους όρους και καθυστερεί να δώσει μόνιμες άδειες ... Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό». Όπως ανέφερε, η Γαλλία θα φέρει το θέμα ενώπιον του συμβουλίου που επιβλέπει την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit (αποτελείται από αντιπροσωπεία της Βρετανίας και της ΕΕ) εάν δεν υπάρξει άμεσα κάποια πρόοδος.

Σημειώνεται πως Γαλλία και Βρετανία έχουν επίσης διμερείς συμφωνίες που διέπουν τον έλεγχο των συνόρων και την άμυνα και την ασφάλεια.

Η Βρετανία από την πλευρά της, υποστηρίζει πως έχει εκδώσει άδειες αλιείας σε σκάφη που μπόρεσαν να επιδείξουν ιστορικό δραστηριότητας στα ύδατά της την περίοδο μέχρι την αποχώρησή της από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020. Υποστηρίζει δε πως είναι ανοικτή σε περαιτέρω συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών η αίτηση των οποίων για χορήγηση άδειας απορρίφθηκε, προσθέτοντας ότι δεν είχαν υποβάλει στοιχεία για το ιστορικό της δραστηριότητάς τους στα ύδατα που ήταν απαραίτητα για τη συνέχιση της αλιείας στη ζώνη των 6 έως 12 ναυτικών μιλίων.

Πάντως, η υπομονή στο Παρίσι έχει εξαντληθεί ενώ και το θέμα των αλιευτικών αδειών γίνεται αντιληπτό ως μέρος της συνολικότερης προσπάθειας της Βρετανίας να πιέσει για την επαναδιαπραγμάτευση του πρωτόκολλου της Βόρειας Ιρλανδίας.

Δημοφιλή