Πολίτες στον Καναδά προσφεύγουν στο δικαστήριο για να αλλάξουν την ονομασία ενός δρόμου που περιέχει τη λέξη «σβάστικα»

Πολίτες στον Καναδά προσφεύγουν στο δικαστήριο για να αλλάξουν την ονομασία ενός δρόμου που περιέχει τη λέξη «σβάστικα»
Jandriko Gerbsch / EyeEm via Getty Images

Κλίμα πόλωσης έχει δημιουργηθεί σε ένα μικρό δήμο του Καναδά εξαιτίας ενός δρόμου που φέρει την ονομασία «το μονοπάτι της σβάστικας». Οι κάτοικοι μάλιστα έχουν απευθυνθεί στις αρχές της πόλης τους προκειμένου να αλλάξει το όνομα που συνδέεται με το φασισμό και τον Αδόλφο Χίτλερ.

Έπειτα από πολλά χρόνια κινητοποιήσεων, οι πολίτες του Οντάριο -που έχει πληθυσμό 7.300 ατόμων- το περασμένο φθινόπωρο ξεκίνησαν μια εκστρατεία προκειμένου να πείσουν τους συμπολίτες τους πως ήρθε η ώρα για την αλλαγή.

Όσοι επέκριναν την κίνηση αυτή, τονίζουν πως ο δρόμος ονομάζεται έτσι από το 1920 όταν οι σβάστικες συνδέονταν με την ειρήνη και δεν ήταν σύμβολο του Χίτλερ και του ναζιστικού μορφώματος. Άλλοι αντιτίθενται γιατί θα επιβαρυνθούν κι οι ίδιοι οικονομικά από μια ενδεχόμενη αλλαγή.

«Είναι η ιστορία του δρόμου μας και έτσι τον έχουμε μάθει», δήλωσε ο καναδός Lori Wyszynski στο Canadian Broadcasting Corporation. «Έχω κουραστεί από τα άτομα που θέλουν να σπάσουμε τα αγάλματα, να αλλάξουμε τα ονόματα των σχολείων, να κάψουμε τα βιβλία ιστορίας. Φτάνει πια».

Το ζήτημα από τοπικό πήρε γρήγορα εθνικές διαστάσεις. «Δεν υπάρχει χώρος για δρόμους με ονομασίες που παραπέμπουν σε σύμβολα μίσους», είπε ο Michael Mostyn την εβδομάδα που πέρασε. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία σχετικά με την μετατροπή του ονόματος, ωστόσο η απόφαση που πάρθηκε ήταν να μην υπάρξει κάποια αλλαγή στην ήδη υπάρχουσα ονομασία.

Την Τρίτη δύο κάτοικοι του δήμου προσπάθησαν όμως να ανατρέψουν την εν λόγω απόφαση, ζητώντας την παρέμβαση του δικαστηρίου του Οντάριο.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», διευκρίνισε ο Randy Guzar, κάτοικος του δρόμου και ένας από τους ανθρώπους που έκαναν την προσφυγή, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως οι δικαστικές αρχές κακώς επικαλέστηκαν την ψήφο των κατοίκων, καθώς η όλη διαδικασία έγινε βεβιασμένα.

Δημοφιλή