ΔΙΕΘΝΕΣ
26/01/2018 14:15 EET

Politico: Η Λάουρα Χουχτασάαρι είναι «η Μαρίν Λεπέν της Φινλανδίας»

Reuters Staff / Reuters

«Μαρίν Λεπέν της Φινλανδίας» χαρακτηρίζει τη Λάουρα Χουχτασάαρι, μία εκ των οκτώ υποψηφίων για την προεδρία της χώρας, δημοσίευμα του Politico.

«Η υποψήφια του ακροδεξιού Κόμματος των Φινλανδών ξεχωρίζει τόσο σε στυλ όσο και σε ουσία. Δεν θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, αλλά χρησιμοποιεί τον χρόνο της στο φως της δημοσιότητας για να προωθήσει το αντιμεταναστευτικό, αντισυστημικό της μήνυμα» αναφέρεται σχετικά.

Η ίδια, σύμφωνα με το Politico, μισεί την ΕΕ, επιδοκιμάζει το Brexit και υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ «πιστεύει ότι η Φινλανδία είναι περισσότερο από έτοιμη για το είδος λαϊκισμού της».

H 38χρονη έχει υποστηρίξει ότι η ΕΕ έχει μετατρέψει τη Φινλανδία σε αποικία της, ενώ καταφέρεται εναντίον μιας πολιτικής ελίτ η οποία αδιαφορεί για την εργατική τάξη. Επίσης, υπογραμμίζει τους κινδύνους της μεγάλης κλίμακας- κυρίως μουσουλμανικής- μετανάστευσης.

«Είμαι εδώ για να θυμίσω στον κόσμο ότι το Κόμμα των Φινλανδών είναι στα αλήθεια μια εναλλακτική στο κατεστημένο» είπε σε συνέντευξή της στο Politico. «Θέλω να αλλάξω την κατεύθυνση της Φινλανδίας και να ανακτήσω την ανεξαρτησία μας».

Ο φινλανδικός τύπος την χαρακτηρίζει «Μαρίν Λεπέν της Φινλανδίας» τόσο για την εμφάνισή της όσο και για τους πύρινους λόγους της και τα αποδοκιμαστικά σχόλιά της για τους μετανάστες και την ομοφυλοφιλία- τόσο αντίθετα με την παραδοσιακά συντηρητική πολιτική σκηνή της Φινλανδίας.

Ωστόσο, η Χουχτασάαρι δεν θεωρείται πως μπορεί να κερδίσει την προεδρία, καθώς ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο είναι εξαιρετικά δημοφιλής και δημοσκοπήσεις του δίνουν γύρω στο 63%. Η ίδια είναι μόλις στο 6%- ωστόσο δεν έχει αφήσει την υποψηφιότητά της να πάει χαμένη, καθώς «προετοιμάζει» την εκλογική βάση του κόμματος εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών και των ευρωεκλογών του 2019. Επίσης, αποτελεί καλή άσκηση για τη βελτίωση των πολιτικών της ικανοτήτων και της παρουσίασης του πολιτικού της μηνύματος στη «συστημική» φινλανδική πολιτική σκηνή, για την οποία η ίδια εκτιμά πως πλέον είναι «εύφορο έδαφος» για τις ιδέες της.

«Η Φινλανδία έχει αργήσει λίγο συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» λέει σχετικά. «Τα αντιμεταναστευτικά κόμματα κερδίζουν έδαφος και οι άνθρωποι ξυπνούν παντού. Ξυπνούν και εδώ, επίσης».

Το στυλ της αποτελεί ψηφιδωτό επιλογών και στρατηγικών άλλων λαϊκιστών πολιτικών, όπως ο σκληρός εθνικισμός και η μητρότητα της Λεπέν, ο Ευρωσκεπτικισμός του Νάιτζελ Φάρατζ, τα σλόγκαν του Τραμπ («Πρώτα η Φινλανδία» κλπ) κ.α. Αξίζει να σημειωθεί πως, πριν μπει στο κοινοβούλιο, ήταν καθηγήτρια θρησκευτικών και δίδασκε σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αυτά τα χαρακτηριστικά της της έχουν επιτρέψει να αποτελεί το δημόσιο πρόσωπο του κόμματος, ενώ ο Τζούσι Χάλα-άχο, επικεφαλής του κόμματος και ευρωβουλευτής, μένει στο παρασκήνιο ως στρατηγιστής. Ο ίδιος θεωρείται το «enfant terrible» της φινλανδικής πολιτικής, με σοκαριστικές δηλώσεις όπως, μεταξύ άλλων, ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία παιδοφίλων, ότι οι Σομαλοί έχουν γενετική προδιάθεση να είναι κλέφτες, και ότι τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας θα μπορούσαν να λυθούν με μια στρατιωτική χούντα.