Politico: Έτοιμη να ιδρύσει σχολή κατασκόπων η Ε.Ε. Και η Ελλάδα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο

Ποιες χώρες δεν θα υπογράψουν το σχέδιο;
Reuters

Μια κοινή σχολή κατασκόπων σχεδιάζει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της, όπως αναφέρει το Politico μέσα από δημοσίευμά του. Και πρόκειται μόνο για έναν από τους δεκαέξι σχεδιασμούς που σκοπεύουν να εφαρμόσουν οι ηγέτες της Ένωσης με στόχο την προάσπιση των συνόρων της.

Σύμφωνα με το άρθρο, το σχέδιο αναμένεται να υπογράψουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. εκτός από Δανία, Μάλτα και Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασία (PESCO). Στόχοι του μεταξύ άλλων θα είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης και των εγκαταστάσεων αλλά και η ενίσχυση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων και των συστημάτων ελέγχου του εναέριου χώρου.

Η ίδρυση της σχολής κατασκοπείας θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών. Μέχρι πρόσφατα η εξέλιξη της συνεργασίας όσον αφορά τον συγκεκριμένο τομέα συναντούσε εμπόδια εξαιτίας των αντιρρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, δεδομένου ότι το Brexit πλησιάζει, το Λονδίνο δεν δύναται πια να εμποδίζει τη συμφωνία.

Το Politico στο μεταξύ τονίζει πως πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρωτοβουλία αυτή θα έχει η Ελλάδα με τη βοήθεια της Κύπρου, «δύο από τα μέλη της ΕΕ με τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα». Η μεγάλη όμως πρόκληση για την ΕΕ είναι στην πραγματικότητα η εφαρμογή των σχεδίων στην πράξη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, η χώρα μας θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τη εκπαίδευση πιλότων ελικοπτέρων που επιχειρούν σε δύσβατες και δύσκολες περιοχές.Η Ελλάδα θα ηγείται της ακαδημίας κατασκόπων και, σύμφωνα με το προσχέδιο, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της ΕΕ θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από τις χώρες - μέλης της.

Η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το πανευρωπαϊκό κέντρο για δομικές και αξιολόγηση, η Γερμανία θα αναλάβει επικεφαλής στο σχέδιο για τη νέα γενιά drones, η Ιταλία θα αναλάβει να εκπονήσει το σχέδιο για την αντιμετώπιση απειλών από μη επανδρωμένα drones και με βοήθεια από τη Γαλλία θα αναπτύξει ένα στρατιωτικό δίκτυο για την αντιμετώπιση φυσικών και τρομοκρατικών απειλών. Η Τσεχία θα αναλάβει επικεφαλής του σχεδίου για τον ηλεκτρονικό πόλεμο, ενώ η Γαλλία θα αναλάβει και μόνη της το σχέδιο για τη βελτίωση της κοινής χρήσης στρατιωτικών βάσεων στην Ευρώπη και το εξωτερικό.

Δημοφιλή