«Πόλεμος» κατά του Ερντογάν στα social media, ενώ οι φωτιές σαρώνουν την Τουρκία

Συντονισμένες επιθέσεις δέχεται ο Τούρκος Προέδρος για τον τρόπο που χειρίζεται τις πυρκαγιές.
Χιλιάδες άνθρωποι στην Τουρκία αναγκάζονται να εκκενώσουν τα σπίτια τους που καίγονται
Χιλιάδες άνθρωποι στην Τουρκία αναγκάζονται να εκκενώσουν τα σπίτια τους που καίγονται
Umit Bektas via Reuters

Την στιγμή που η Τουρκία δίνει μάχη με το μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο εδώ και αρκετές δεκαετίες, ο Ταγίπ Ερντογάν δέχεται δριμύτατες επιθέσεις για τον τρόπο που διαχειρίζεται τις φωτιές.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν σπίτια, παραθαλάσσια θέρετρα και ολόκληρα χωριά ενώ κοπάδια ζώων έχουν χάσει τη ζωή τους στις φλόγες.

Οπως τονίζεται σε άρθρο των New York Times, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, δίνει πάτημα σε μια ολοένα και πιο έντονη αντιπολίτευση στον Ερντογάν. Η κυβέρνηση του κατηγορείται εδώ και καιρό για διαφθορά και κακοδιαχείριση, ενώ τα οικονομικά προβλήματα της χώρας επιδεινώνονται περαιτέρω και από τις σαρωτικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πυρκαγιές και δεκάδες νοσηλεύονται, Περισσότερες από 170 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει την περασμένη εβδομάδα σε 39 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας Δεκάδες πολίτες καταγγέλουν πως εγκαταλήφθηκαν στη μάχη με τις φλόγες δίχως βοήθεια από τους πυροσβέστες.

Η καταστροφή έχει επηρεάσει κυρίως τις νότιες παράκτιες περιοχές της Τουρκίας όπου ο περισσότερος κόσμος υποστηρίζει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Oι τοπικοί δήμαρχοι και αξιωματούχοι του κόμματος έσπευσαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σύντομα όμως διαμαρτυρήθηκαν σε συνεντεύξεις τους ότι δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που απαιτείται από την κεντρική κυβέρνηση - αεροπλάνα και ελικόπτερα για να σβήσουν τις φλόγες.

Φωτιές και πυρκαγιές στο χωριό Ορχανίγε κοντά στη Μαρμαρίδα 4 Αυγούστου, 2021. REUTERS/Umit Bektas
Φωτιές και πυρκαγιές στο χωριό Ορχανίγε κοντά στη Μαρμαρίδα 4 Αυγούστου, 2021. REUTERS/Umit Bektas
Umit Bektas via Reuters

Εκστρατεία κατά του Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μεταξύ των επικρίσεων της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν ήταν πως έβαλε στον πάγο την αγορά αεροπλάνων για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών αποκτώντας μόνο τρία ρωσικά αεροσκάφη στη θέση τους.

Ο κ. Ερντογάν θέλει να επανεκλεγεί Πρόεδρος σε δύο χρόνια και παρόλο που εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Τουρκία, τα ποσοστά του έχουν πέσει στις δημοσκοπήσεις. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι και οι υποστηρικτές τους πραγματοποιούν συντονισμένες εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιτίθενται στην κυβέρνηση για την αποτυχία της στην καταπολέμηση των πυρκαγιών. Η κυβέρνηση απαντά ότι προσπαθούσαν να υπονομεύσουν το κράτος.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του κ. Ερντογάν, Fahrettin Altun, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα σε μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία από το εξωτερικό για να υπονομεύσει το κράτος. Η κυβέρνηση - η οποία είχε κατηγορηθεί ότι διεξήγαγε τις δικές της καμπάνιες επιρροής στο παρελθόν - και οι υποστηρικτές της απαντούν με hashtags όπως #StrongTurkey και #WeDon’tNeedHelp.

«Η λεγόμενη εκστρατεία βοήθειας, που οργανώθηκε στο εξωτερικό και από ένα μόνο κέντρο, ξεκίνησε με ιδεολογικά κίνητρα, με στόχο να απεικονίσει το κράτος μας ως ανήμπορο και να αποδυναμώσει την ενότητα κράτους-έθνους», ανέφερε ο κ. Altun.

Ο ηγέτης του C.H.P. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε ομιλία του την Τρίτη, κατηγόρησε τον κ. Ερντογάν ότι δεν έχει καταρτίσει ένα γενικό σχέδιο για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών και τον προειδοποίησε ότι η Τουρκία πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για μελλοντικές κλιματικές κρίσεις .

«Όταν άνθρωποι των οποίων η ψυχή είναι τόσο πληγωμένη ζητούν βοήθεια», είπε ο κ. Κιλιτσντάρογλου, «αντί να τους αφουγκραζόμαστε, να τους χαρακτηρίζουμε ως τρομοκράτες, είναι μια τακτική στην οποία μόνο ανίκανες κυβερνήσεις καταφύγουν».

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη και σύμμαχοι τους προσπάθησαν να μεταφέρουν την ευθύνη για την καταστροφή στους αντιπάλους τους, υπονοώντας ότι οι πυρκαγιές ξεκίνησαν από σαμποτέρ και περιγράφοντας την έκκληση για βοήθεια από το εξωτερικό, ως μια ύπουλη συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και πολιτικός σύμμαχος του κ. Ερντογάν, αποκάλεσε την αντιπολίτευση «οπορτουνιστές που χρησιμοποιούν τις δασικές πυρκαγιές για πολιτικό όφελος».

Η αρθρογράφος Χιλάλ Καπλάν, γνωστή για την έντονη φιλοκυβερνητική της στάση, έγραψε στην εφημερίδα Sabah ότι η εκστρατεία των κοινωνικών μέσων εναντίον της κυβέρνησης της θυμίζει την περίοδο του 2013 όταν λαϊκές διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν συνεχώς στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη και την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Μάλιστα, προειδοποίησε για ένα νέο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν.

Πηγή: New York Times

Δημοφιλή