Πολιτική και εργασιακή ένταση για τις 8.000 απολύσεις της τράπεζας Unicredit σε όλη την Ευρώπη

Μόνο στην Ιταλία απολύθηκαν 6.000 άτομα.
Nicolò Campo via Getty Images

Μεγάλη πολιτική και εργασιακή αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ιταλία η ανακοίνωση της τράπεζας Unicredit να μειώσει κατά 8.000 το προσωπικό της και να κλείσει 500 υποκαταστήματα στη Δυτική Ευρώπη, με τις 6.000 από τις απολύσεις αυτές στην Ιταλία, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Τα εργατικά συνδικάτα ήδη βρίσκονται επί ποδός πολέμου, ενώ το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα χαρακτήρισε «αγέλη» την ηγεσία της τράπεζας.

Στο στρατηγικό της σχέδιο «Team 23», για το διάστημα 2020-23, που παρουσίασε ο διαχειριστής της Ζαν Πιερ Μιστιέ, η Unicredit προβλέπει μία δραστική μείωση 8.000 θέσεων εργασίας σε Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, με το κλείσιμο 500, προκειμένου να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα κατά ένα δισ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας είναι το 2023 τα συνολικά της έξοδα να φθάνουν τα 10,2 δισ. ευρώ, με στόχο να αυξήσει σε 8 δισ. ευρώ το μέρισμα που σκοπεύει να μοιράσει στους μετόχους της. Από αυτή τη διανομή, τα 6 δισ. ευρώ στους μερισματούχους θα είναι σε ρευστό, ενώ τα 2 δισ. θα αφορούν επαναγορά των μετοχών της Unicredit.

Ταυτόχρονα, το καθαρό κέρδος βάσει των στοχεύσεων του σχεδίου, προβλέπεται να αυξηθεί από 4,3 δισ. το 2020 σε 5δισεκ.το 2023, «με βάση έναν υποκείμενο φορολογικό συντελεστή μεταξύ 18 και 20% κατά τη διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου»- εξηγεί η τράπεζα.

Στην Ιταλία η Unicredit απασχολεί 38.000 εργαζομένους (14.000 στη Γερμανία και 9.000 στην Αυστρία) από τις συνολικά 84.000 θέσεις εργασίας που διατηρεί. Το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων και των εισφορών για τις απολύσεις θα φθάσει το 1,4 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 0,3 δισ. στην Αυστρία και τη Γερμανία).

Η ανακοίνωση του σχεδίου έχει προκαλέσει την οργή των συνδικάτων: «πιστεύουμε πως στην ουσία οι μόνες πλεονάζουσες θέσεις είναι αυτές του διοικητή Ζαν Πιερ Μιστιέ και των μάνατζμεντ που εφηύραν αυτό το σχέδιο χωρίς λειτουργικό όραμα και κερδοφορία και αποσπά την τράπεζα από τον κοινωνικό και περιφερειακό ιστό», τονίζει το εργατικό συνδικάτο Uilca και προειδοποιεί για τις μεγάλες κοινωνικές κι οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει για τις τοπικές κοινωνίες το κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων.

Από την πλευρά της η ένωση Cisl χαρακτηρίζει την απόφαση της Unicredit ως «ένα χαστούκι προς τους εργαζόμενους, που με τις θυσίες τους βοήθησαν την τράπεζα να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια» και τόνισε πως θα αντιταχθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και θα επέμβουμε σε περίπτωση που θα υπάρξουν υπερβολές, αλλά ευελπιστούμε πως δεν θα υπάρξουν. Θα προτιμούσα να μη χρειαζόταν να επέμβουμε εσπευσμένα, αλλά να αποτρέψουμε την κρίση», τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Νούντσια Κατάλφο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή