Πολιτική αντιπαράθεση για το συμβούλιο των αρχηγών με φόντο την ημερομηνία των εκλογών - Η ονοματολογία για την υπηρεσιακή

Πολιτική αντιπαράθεση για το συμβούλιο των αρχηγών με φόντο την ημερομηνία των εκλογών
Eurokinissi

Η είδηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εξετάζει το ενδεχόμενο να μην συγκαλέσει την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, έφερε στην επιφάνεια μια ακόμη πολιτική αντιπαράθεση.

Μεϊμαράκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης και Λαφαζάνης ζητούν τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, κυρίως γιατί είναι κάτι που προβλέπεται στο Σύνταγμα και αν μη τι άλλο για να υπάρξει συνεννόηση για το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Από την άλλη όμως, η άρνηση των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ να προσέλθουν σε αυτή την σύσκεψη -άρα και αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή- αφήνει ως μόνη διαφαινόμενη εναλλακτική τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνηση υπό ανώτατο δικαστικό, και η προκήρυξη εκλογών.

Σημειώνεται ότι βάσει Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών, είναι υποχρεωμένος να κάνει κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων και στην συνέχεια να να συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών -στο οποίο θα συμμετέχει και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής-, σε μία τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Μεϊμαράκης: Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών ακόμη και για το θέμα υπηρεσιακής

Το θέμα της σύσκεψης Πολιτικών Αρχηγών ήταν το το πρώτο που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Υποστήριξε πως το Σύνταγμα απαιτεί να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών, προσθέτοντας μάλιστα ότι «αν κάποιοι δε θέλουν να έρθουν, η θέση να μείνει κενή». «Προτείνω να συγκληθεί η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξάρτητα του εάν κάποιοι δεν έρθουν, τουλάχιστον να συζητήσουμε το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης» προσέθεσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Στην είδηση αντέδρασε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο οποία με επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναφερόμενη στα συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος, επισημαίνει «τη συνταγματική και πολιτική ανάγκη να καλέσετε τους πολιτικούς Αρχηγούς προκειμένου να συνεδριάσουμε υπό την Προεδρία σας για τη διευθέτηση των πολιτικών εξελίξεων, ενόψει της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των γενικών βουλευτικών εκλογών».

Η απάντηση ΠτΔ

Στην απάντησή του προς την κ. Γεννηματά, ο κ. Παυλόπουλος τη διαβεβαιώνει ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο «τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους –πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την Χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική». Απάντηση που από την Χαριλάου Τρικούπη ερμηνεύουν ως έμμεση παραδοχή ότι δεν θα συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Μαξίμου: Στον ΠτΔ εναπόκεινται οι τελικές αποφάσεις

«Οι τελικές αποφάσεις για την σύγκληση ή όχι συμβουλίου πολιτικών αρχηγών εναπόκεινται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» απαντά το Μέγαρο Μαξίμου, με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, υπενθυμίζουν ότι για την κυβερνητική ηγεσία δεν έχει νόημα η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και ότι θα είχε νόημα μόνον εάν υπήρχε όντως περιθώριο σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, κάτι που δεν προκύπτει.

«Να μας πουν αυτοί που ζητούν να γίνει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ποια είναι η άλλη κυβέρνηση που θα μπορούσε να προκύψει», σχολιάζουν, προσθέτοντας ότι «πρόκειται καταφανώς για προσπάθεια παλαιών και ναοπαγών πολιτικών σχηματισμών να καθυστερήσουν τις εκλογές και να μεταθέσουν τον χρόνο πραγματοποίησής τους».

Ζητούμενο και η ημερομηνία των εκλογών

Και ενώ όλα δείχνουν ότι η πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι η 20η Σεπτεμβρίου, παραμένουν και για το θέμα οι αντιδράσεις. Τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ζητούν εκλογές όχι νωρίτερα από την 27η Σεπτεμβρίου και απλή αναλογική.

Διαδικαστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει, το μεσημέρι της Πέμπτης, την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να δρομολογήσει τα επόμενα βήματα. Ανεξάρτητα από το εάν γίνει τελικά ή όχι Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το πιθανό σενάριο είναι η συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η ονοματολογία για την υπηρεσιακή

Με τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνηση, η Ελλάδα θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, αφού πρωθυπουργός θα οριστεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών συζητείται έντονα το όνομα του Πέτρου Μολυβιάτη, ενώ για το υπουργείο Οικονομικών προκρίνεται ο Γιώργος Χουλιαράκης, που γνωρίζει τι γινόταν όλο αυτό το διάστημα στις διαπραγματεύσεις. Για το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν ακουστεί τα ονόματα του Σπύρου Φλογαϊτη και του Αντώνη Μακρυδημήτρη, με επικρατέστερο τον καθηγητή Αντώνης Μανιτάκης.

Δημοφιλή