ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/09/2016 16:41 EEST | Updated 03/09/2016 16:45 EEST

Αρχίζει ο νέος γύρος για τις άδειες με τον έλεγχο των «4» - Οι 90 ημέρες και τα 9 βήματα για να πάρουν την άδεια

SOOC

Τη Δευτέρα οι 4 προσωρινοί υπερθεματιστές θα συναντηθούν με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη και τον ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στα επόμενα διαδικαστικά βήματα.

Ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα με τα εξής 9 βήματα να είναι εκείνα τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν τις επόμενες 90 ημέρες ώστε οι αδειούχοι να καταφέρουν να καλύψουν όλες τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί.

Αναλυτικά:

1. Πρακτικό: Συντάσσεται από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού. Σε αυτό περιέχονται τα αποτελέσματα της κάθε φάσης με την ανάδειξη του προσωρινού υπερθεματιστή, δηλαδή των 4 πλειοδοτών.

2. Πίνακας Επιλαχόντων: Από την ίδια Επιτροπή συντάσσεται ο ενιαίος πίνακας επιλαχόντων στον οποίο ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά και σύμφωνα με την υψηλότερη προσφορά όλων των φάσεων υποβολής οι συμμετέχοντες οι οποίοι δεν ανακηρύχθηκαν πλειοδότες.

3. Έλεγχος του πόθεν έσχες: Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση αδειών οι πλειοδότες. Θα ολοκληρωθεί εντός 5 ημερών με τα ήδη κατατεθιμένα από δικαιολογητικά. Η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει προσθέτα.

4. Επιλαχόντες: Σε περίπτωση που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η υποβληθείσα οικονομική προσφορά από κάποιον πλειοδότη, τη θέση του παίρνει ο αμέσως επόμενος σύμφωνα με τον πίνακα επιλαχόντων, ο οποίος επίσης θα ελέγχεται ως προς το πόθεν έσχες.

5. Έγκριση πλειοδοτών: Όταν ο έλεγχος ολοκληρωθεί η Επιτροπή θα συντάξει πρακτικό με τους τελικούς πλειοδότες. Θα υπογραφεί από τον ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο και θα ανρτηθεί στην ΓΓΕΕ.

6. Η καταβολή του τιμήματος: Μέσα σε 15 μέρες από τον διαγωνισμό προβλέπεται η κατάθεση του 1/3 του τιμήματος, ενώ μέσα σε 12 και 24 μήνες από την πρώτη φάση πρέπει να καταβληθούν τα περίπου 250 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

7. Κακοπληρωτές: Εάν κάποιος από τους πλειοδότες δεν καταβάλει την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας κηρύσσεται έκπτωτος, η εγγυητική επιστολή του καταπίπτει και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης, βάσει του πίνακα επιλαχόντων.

8. Ανακήρυξη πλειοδοτών: Ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και του υπουργού Επικρατείας.

9. Χορήγηση αδειών: Γίνεται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά εντός 90 ημερών από την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος. Εντός 60 ημερών επιστρέφονται στους μειοδότες υποψήφιους οι εγγυητικές επιστολές.

Οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις ή εξαγορές

Όπως αναφέρει και το Έθνος της Κυριακής το μεσοδιάστημα των 90 ημερών για τη λειτουργία των σταθμών είναι πιθανό να καταγραφεί κινητικότητα υπέρ των συγχωνεύσεων ή των εξαγορών των τεσσάρων με ενδιαφερόμενους που αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη θα είναι πυρετός συσκέψεων υπό την ηγεσία των Παππά και Σπίρτζη για τις συχνότητες.

Τι θα παίζουν τα κανάλια

Σύμφωνα με την προκήρυξη δημοπρασίας για τη χορήγηση των τεσσάρων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), το πρόγραμμα των σταθμών θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

α. τρία καθημερινά τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων συνολικής ημερήσιας διάρκειας τουλάχιστον ενενήντα (90) λεπτών.

β. εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου, όπως ενδεικτικά ιστορικές εκπομπές, εκπομπές για την ελληνική γλώσσα, εκπομπές για το βιβλίο, το θέατρο, το κινηματογράφο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες κλπ, συνολικής διάρκειας τουλάχιστον δέκα (10) ωρών μηνιαίως

γ. τέσσερις τουλάχιστον κατηγορίες εκπομπών, συνολικής μηνιαίας διάρκειας καθεμίας εξ αυτών τουλάχιστον δέκα (10) ωρών, από τις εξής κατωτέρω:

-Ενημερωτικές

-Ποικίλης ύλης

-Ελαφράς ψυχαγωγίας (τηλεπαιχνίδια, θεάματα, εκδηλώσεις κ.λ.π.)

-Ελληνικές σειρές

-Ξένες σειρές

-Παιδικές εκπομπές

-Ντοκιμαντέρ

-Εκπομπές αθλητικού περιεχομένου

δ. ευρωπαϊκά έργα και ανεξάρτητες παραγωγές σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 17 και 18 του π.δ. 109/2010.

ε. δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα

στ. εκπομπές (όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 8 παρ. 2 περ. β του ν. 4339/2015) με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων στην ελληνική γλώσσα.

Το μήνυμα Γεροβασίλη

Στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών αναφέρεται η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη, εφ΄όλης της ύλης, που έχει παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και θα δημοσιευθεί την Κυριακή.

«Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ' αυτήν μπορείτε να πείσετε στ' αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν;», αναφέρει μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Sponsored Post