Μουσταφά Ακκιντζί: «Άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου τώρα»

Μουσταφά Ακκιντζί: «Άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου τώρα»

Άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου κάτω από την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών με αντάλλαγμα χρήση του λιμανιού της πόλης και του αεροδρομίου Ercan για απευθείας εμπόριο και πτήσεις είναι η λύση που προτείνουν οι τουρκοκύπριοι, όπως δήλωσε στην ομιλία του κατά την τελετή της «ορκωμοσίας» του ο Μουσταφά Ακκιντζί. Παρόν ήταν και ο απερχόμενος ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος αποχώρησε κάτω από ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. Όπως μεταδίδει το 24Η ο κ. Ακκιντζί δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Ακκιντζί «σε αυτό το πλαίσιο θα αναζητήσουμε συμφωνία με το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, κάτω υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, και καθώς θα γίνει το άνοιγμα συγχρόνως θα ξεπεράσουμε τη συμφόρηση που βιώνουν οι Τουρκοκύπριοι στον εμπορικό και στον τουριστικό τομέα, και χρησιμοποιώντας το λιμάνι της Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο Ercan για απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις».

Ο κ. Ακκιντζί έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δίκαιο της θάλασσας και στους κανόνες που διέπουν αυτό, μιλώντας για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου και μέτρα ίσου διαμοιρασμού. Χαρακτηρηστική ήταν η αναφορά του στον πρόεδρο Αναστασιάδη, για τον οποίον είπε ότι ελπίζει πως θα αναλάβει δέσμευση παρόμοια με αυτή που επέδειξε με το σχέδιο Ανάν το 2004. «Βρισκόμαστε στην ίδια ηλικιακά γενιά με τον κύριο Αναστασιάδη. Εάν δεν μπορούμε να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα φοβάμαι ότι η επόμενη γενιά θα έχει ακόμα περισσότερες δυσκολίες στην επίτευξη λύσης».

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς και ο πρέσβης της Άγκυρας στα κατεχόμενα Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά. Μετά την τελετή ο κ. Ακιντζί επισκέφθηκε το μνημείο Ατατούρκ και τους τάφους του Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς και ακολούθως μετέβη στο λεγόμενο προεδρικό.

Για το Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι το πρόβλημα «παραμένει άλυτο και το status quo δεν είναι βιώσιμο». Ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και την ηρεμία και της νήσου μας και της περιοχής, πρόσθεσε.

Έκανε αναφορά στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014 η οποία γράφει ότι και οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν πολλά από μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση.

«Μια τέτοια λύση θα συμβάλλει επίσης στην περιφερειακή σταθερότητα», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι γι αυτό «θα εργαστώ αποφασιστικά με μια προσέγγιση που στόχο θα έχει τη λύση και θα εκπροσωπήσω τους πολίτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο νέος Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι θα έρθει σε επαφή με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε και θα προσπαθήσει να συμβάλει στην προετοιμασία του πλαισίου για τη νέα διαπραγματευτική διαδικασία.

Είναι αρκετό όλες οι πλευρές να συμφωνήσουν ότι υπάρχει μια κοινή ανάγκη και να συναντηθούν στον καλύτερο κοινό παρανομαστή με ένα κοινό όραμα προς όφελος όλων των πλευρών, ανέφερε.

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «αντί να διαφωνούμε για το φυσικό αέριο που ακόμα δεν έχει εξορυχθεί, είναι πιο λογικό, γρήγορο και έχει μικρότερο κόστος να υπάρξει συμφωνία ως προς το πως θα διαμοιραστεί ο πλούτος και με μια λύση να μεταφέρουμε μαζί το αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε σε μια παράλληλη διαδικασία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα βοηθήσει την καθημερινή ζωή και θα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Σ` αυτό το πλαίσιο, είπε, θα επιδιώξω συμφωνία για το άνοιγμα των Βαρωσίων κάτω από την εποπτεία του ΟΗΕ και ταυτόχρονα την άρση των εμποδίων που γνωρίζουν οι Τουρκοκύπριοι στο εμπόριο και τον τουρισμό, χρησιμοποιώντας το λιμάνι της Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο στην Τύμπου για απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις.

Αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού, διαβεβαίωσε ότι «θα αποτελεί την κύρια προσπάθεια μας». Τα ΜΟΕ, είπε, θα είναι σημαντικά μόνο γιατί θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά στον κύριο στόχο.

«Η επίτευξη λύσης στην Κύπρο δεν θα είναι μόνο προς όφελος της σχέσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά θα συμβάλλει σημαντικά στις μελλοντικές σχέσεις, Ελλάδας – Τουρκίας, Τουρκίας ΕΕ και Κύπρου – Τουρκίας», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του..

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι έχει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και βούληση για μια θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Πηγή: 24Η

Δημοφιλή