Οι 4 βασικοί άξονες για την αναμόρφωση του μισθολογίου του Δημοσίου

Οι 4 βασικοί άξονες για την αναμόρφωση του μισθολογίου του Δημοσίου
Eurokinissi

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ζητούν, σύμφωνα με το Έθνος, να παρθούν μέτρα για να παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου, με την αναδιάρθρωση των μισθών, αλλά και του βαθμολογίου.

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει την αναμόρφωση του μισθολογίου από το 2016 και εφόσον θα έχουν ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες. Ακόμα, διαφωνεί με τη μείωση των μισθών και προτάσσει την παρέμβαση στα επιδόματα και στην προσωπική διαφορά, ώστε να επιτευχθεί η καταβολή ίσης αμοιβής για υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και προϋπηρεσία στο Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα χτιστεί το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου αφορούν:

Στο σύνολο του μισθολογικού κόστους να παραμείνει αμετάβλητο και να πραγματοποιηθούν εσωτερικές ανακατανομές κονδυλίων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η καταβολή ίσης αμοιβής για υπαλλήλους που ανήκουν στον ίδιο κλάδο, διαθέτουν την ίδια προϋπηρεσία και τα ίδια προσόντα. Σ’ αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι θα συζητηθεί η σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, πολιτικοί μηχανικοί του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης, κ.α.

Στο τραπέζι έχει πέσει επίσης και η πρόταση για δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών, όλων των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν ένα επίδομα αντίστοιχο με το επίδομα ισολογισμού που λάμβαναν οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστεί η μείωση μέρους της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ.

Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών για τη διαμόρφωση ειδικού μισθολογίου μόνο στο συγκεκριμένο υπουργείο για να διατηρήσουν μεγάλο μέρος της προσωπικής διαφοράς που παίρνουν σήμερα.

Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και συζητούν ως εναλλακτική λύση τη δημιουργία ειδικού μισθολογίου των οικονομικών υπηρεσιών σε όλο το Δημόσιο.

Η κατάργηση ή ο περιορισμός μη μισθολογικών επιδομάτων που λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν παροχές για οδοιπορικά, κατασκηνώσεις και ασφαλιστικά προγράμματα ιδιωτικών εταιρειών που παρέχονται σε ομάδες υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το άνοιγμα της ψαλίδας αποδοχών των νεοεισερχόμενων και των κατόχων θέσεων ευθύνης. Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί στις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο,αλλά είναι θετική στην αύξηση των επιδομάτων σε όσους καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

Δημοφιλή