ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/09/2015 04:54 EEST | Updated 23/09/2015 10:41 EEST

Οι γυναίκες του νέου κυβερνητικού σχήματος

Sooc

Αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι η Ράνια Αντωνοπούλου, καθηγήτρια στο Bard College και διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Η κυρία Αντωνοπούλου είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD απο το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ.

Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Income Distribution, Feminist Economics Journal, Eastern Economic Review και σε βιβλία, και έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών.

Έχει διατελέσει καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, Columbia University και εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η Θεανώ Φωτίου. Η ίδια κατέχει μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών βραβείων και διακρίσεων σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων στο ΕΜΠ και DEA στην αστική γεωγραφία στο Παρίσι.

Πρωτοστάτησε στο κίνημα των βοηθών επιμελητών για την αναγέννηση των ελληνικών ΑΕΙ και συμμετείχε ενεργά σε όλα τα κινήματα για την υπεράσπιση του άρθρου 16 και του δημόσιου δωρεάν ΑΕΙ.

Αναπληρώτρια Υπουργός στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι η Σία Αναγνωστοπούλου. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών του Εθνικού Ινστιτούτου Ανατολικών Γλωσσών της Γαλλίας (INALCO).

Οι μεταπτυχιακές της σπουδές στη Γαλλία ολοκληρώθηκαν με ένα μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία (DEA από τη Σορβόννη, Παρίσι Ι) και ένα διδακτορικό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο EHESS (École des hautes études en sciences sociales). Δίδαξε επί εννέα χρόνια στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και συνεχίζει τη διδασκαλία ως επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας είναι η Θεοδώρα Τζάκρη. Η ίδια είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και ομιλεί την Γερμανική και την Αγγλική γλώσσα.

Εργάστηκε ως δικηγόρος στα Γιαννιτσά την περίοδο 1996-2004 και ήταν μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών. Το 2004 εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Πέλλας. Εκλέχθηκε Γραμματέας της Βουλής για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους και διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Περιφερειών και της Διακοματικής Επιτροπής για το ντόπινγκ.

Διετέλεσε επίσης αναπληρώτρια εισηγήτρια στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού και μέλος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και μέλος της Διατομεακής Επιτροπής για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Το 2007 επανεξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Πέλλας. Διετέλεσε εισηγήτρια στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για Θέματα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ενώ διετέλεσε και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής που συγκλήθηκε για να εξετάσει τις ευθύνες πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Το 2009 επανεξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Πέλλας και της ανατέθηκαν καθήκοντα Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το 2012 επανεξελέγη βουλευτής Πέλλας με το ΠΑΣΟΚ.

Αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Τουρισμού είναι η Έλενα Κουντουρά. Η ίδια υπήρξε μοντέλο με επιτυχημένη διεθνή καριέρα, αθλήτρια στίβου και διευθύντρια γυναικείων περιοδικών. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι κόρη του Αλέξανδρου Κουντουρά, αξιωματικού του ελληνικού Στρατού Ξηράς και συνιδρυτή και στη συνέχεια αρχηγού της ΒΕΟ («Βυζαντινή Εθνική Οργάνωση», αρχικά «Βασιλική Εθνική Οργάνωση», τίτλος που απαγορεύτηκε στη Μεταπολίτευση από τα δικαστήρια).

Είναι απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ), και υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος, αλλά και στα 100 μέτρα με εμπόδια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1978.

Από το 1984 ως το 1997 έκανε διεθνή καριέρα ως μοντέλο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 1990 ανακηρύχθηκε από το CCN ένα από τα δέκα καλύτερα μοντέλα του κόσμου. Από το 1997 που επέστρεψε στην Αθήνα έως το 2004 ήταν διευθύντρια σε γυναικεία περιοδικά. Στις εκλογές του 2004, εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το 2007 και το 2009 ήταν πρώτη επιλαχούσα, παρότι το 2007 συγκέντρωσε περισσότερους σταυρούς σε σχέση με το 2004 που εξελέγη. Το Νοέμβριο του 2011 η Έλενα Κουντουρά επανήλθε στη Βουλή, όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα για να υπουργοποιηθεί στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου

Η ίδια διαγράφηκε από την Νέα Δημοκρατία το 2012, όταν καταψήφισε το «Μνημόνιο 2».

Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Μακεδονίας Θράκης είναι η Σερραία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Η ίδια είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εξελέγη Βουλευτής Νομού Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2000, 2004, 2007 και 2009.

Έχει υπάρξει μέλος των Διαρκών Επιτροπών Εξωτερικών και Αμύνης και Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, μέλος του Τμήματος Γυναικών της ΝΔ από το 1983 έως το 2012 και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ακόμα, ήταν υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ.

Όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Έλενας Κουντουρά, η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όταν καταψήφισε την δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπος είναι η Όλγα Γεροβασίλη. Η ίδια είναι ιατρός ακτινοδιαγνώστρια, με εξειδίκευση στην αξονική και μαγνητική τομογραφία, στην παιδοακτινολογία και στην γυναικολογική ακτινολογία. Από το 1993 ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στην Άρτα.

Τον Μάιο του 2012 εξελέγη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, της Βουλής.

Στις πρόσφατες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εκλέχτηκε ξανά βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Άρτας. Στην συνεδρίαση της Κ.Ο., στις 5-2-2015, ορίστηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος.

Sponsored Post