Οι 5 σελίδων απαιτήσεις που παρέλαβε ο Τσίπρας. Τι ζητούν οι δανειστές και ποιά μέτρα επανέρχονται στο τραπέζι

Οι 5 σελίδων απαιτήσεις που παρέλαβε ο Τσίπρας. Τι ζητούν οι δανειστές και ποιά μέτρα επανέρχονται στο τραπέζι
sooc

Εμμονές σε παράλογες απαιτήσεις καταλογίζει η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, εξηγώντας την αποτυχία της συνάντησης των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί επεχείρησαν να υπερκεράσουν το πλήρες ελληνικό κείμενο των 47 σελίδων με ένα κείμενο μόλις 5 σελίδων, στο οποίο έθεταν όλη την μνημονιακή ατζέντα που έχει απορριφθεί από τον ελληνικό λαό στις 25 Ιανουαρίου! «Αυτό το κείμενο δεν αποτελεί ούτε καν βάση συζήτησης για μας», έλεγε υψηλός κυβερνητικός παράγοντας που τόνιζε ότι είναι γεμάτο από υφεσιακά μέτρα και λιτότητα. Είναι προφανές ότι οι δανειστές σκλήρυναν την στάση τους μετά την συνάντηση στο Βερολίνο.

Το κείμενο δόθηκε από τον Γιούνκερ στον Τσίπρα κατά την 40λεπτη συνάντησή τους στο γραφείο του προέδρου της Κομισιόν. Στη συνέχεια, ως γνωστόν, ακολούθησε το δείπνο με όλη την ελληνική αντιπροσωπεία, και από την πλευρά των δανειστών τους Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Μούτι και Σελμάγιερ.

Με το κείμενο οι δανειστές απαιτούσαν ακόμη και θέματα που έως τώρα δεν τα έβαζαν στα Brussels Group! Συγκεκριμένα απαιτούσαν:

  • να καταργηθεί το ΕΚΑΣ έως το τέλος του έτους (για να εξοικονομηθούν 550 εκατ. ευρώ)
  • ο ΦΠΑ στο τιμολόγιο της ΔΕΗ να ανέβει στο 23%
  • να μειωθεί σταδιακά έως το τέλος του 2016 το κόστος του ασφαλιστικού συστήματος κατά 1% του ΑΕΠ, που ουσιαστικά σημαίνει μείωση των συντάξεων κατά 1 δις ευρώ. Ζητούσαν η δαπάνη του κράτους για το ασφαλιστικό σύστημα να πέσει στα 8 δις ευρώ το χρόνο, ενώ δεν είχαν να απαντήσουν στις ελληνικές προτάσεις ότι με τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τις αναλογιστικές μελέτες επιτυγχάνετε μείωση στη δαπάνη των συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα ζητούσαν από την Ελλάδα απλώς να ανοίξει την συζήτηση για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό!
  • ΦΠΑ φαρμάκων: να πάνε στο 11%.
  • ΦΠΑ: αύξηση εσόδων από τους νέους συντελεστές κατά 1,8 δις ευρώ μέσα στο 2015 (δηλαδή αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ).
  • εργασιακά: αποδέχονταν την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά την ήθελαν μετά από νέες καθυστερήσεις και διαβουλεύσεις με το ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), στις οποίες θα ακολουθούσαν νέες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και μετά από αυτή την χρονοβόρα διαδικασία να υπάρξει αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο.
  • επανέρχονταν στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που παράγουν λιτότητα: 2015: 1%, 2016: 2%, 2017: 3%, 2018: 3,5%

«Μπήκαν στο κείμενό τους θέματα που εδώ και ένα μήνα δε συζητούνταν στο Brussels Group», υπογράμμισε κυβερνητικός αξιωματούχος, που θεωρεί ότι «υπάρχουν περιθώρια εμείς να πάρουμε πράγματα από το κείμενο τους και αυτοί από το δικό μας». Επισημαίνεται πως ο Γιούνκερ δεν έδωσε το κείμενο υπό την μορφή τελεσιγράφου (“take it or leave it”), αλλά ζήτησε να έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις έως τις 14 Ιουνίου και να συνταχθεί έως τότε staff level agreement.

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν υπήρχε αναφορά στη ρύθμιση του χρέους, αλλά, όπως εξήγησαν ελληνικές πηγές, αυτό οφείλεται στο ότι επρόκειτο για το staff level agreement, και σε αυτό υπάρχει το review. «Και εμείς στο κείμενό μας ως παράρτημα το είχαμε το θέμα του χρέους», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος περιγράφοντας το τεχνικό κομμάτι της υπόθεσης. Βεβαίως η ελληνική πλευρά συνεχίζει να θέτει το θέμα του χρέους «γιατί αν δεν το λύσεις θα πας στο μαρτύριο της σταγόνας».

Στο ερώτημα τι γίνεται τώρα ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε ότι δεν υπάρχουν πλέον συζητήσεις στα Brussels Group, ίσως συνεχιστούν οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο και ότι ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα έχει συνομιλίες με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών.

Δημοφιλή