Κωδικό όνομα Μπρατισλάβα: Θα καταφέρει o νότος να ακουστεί στον βορρά και ποια θα είναι η ΕΕ στη μετά-Brexit εποχή;

Κωδικό όνομα Μπρατισλάβα: Θα καταφέρει o νότος να ακουστεί στον βορρά και ποια θα είναι η ΕΕ στη μετά-Brexit εποχή;
The Netherlands EU Presidency 2016 logo projected onto walls of Bratislava Castle in Bratislava, Slovakia, Thursday, June 30, 2016. Slovakia takes over the European Unionâs presidency on Friday determined to help reconnect the EU with its citizens and put decision-making back in the hands of Europeâs nations as the bloc reels from Britainâs vote to leave. (AP Photo/Bundas Engler)
The Netherlands EU Presidency 2016 logo projected onto walls of Bratislava Castle in Bratislava, Slovakia, Thursday, June 30, 2016. Slovakia takes over the European Unionâs presidency on Friday determined to help reconnect the EU with its citizens and put decision-making back in the hands of Europeâs nations as the bloc reels from Britainâs vote to leave. (AP Photo/Bundas Engler)
ASSOCIATED PRESS

Η άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών κρατών-μελών, που πραγματοποιείται την Παρασκευή στη Μπρατισλάβα, προσδοκά, σύμφωνα με την σλοβακική προεδρία, «να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η ΕΕ παραμένει δυνατή και ικανή να φτάνει σε συμφωνίες και να επιφέρει βελτιώσεις στην καθημερινότητα τον πολιτών της».

Ασφάλεια-άμυνα, Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και Οικονομία, είναι τα τρία κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών στην Μπρατισλάβα. Και οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να «δουν» το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μετά το Brexit.

Πως θα μπορούσε όμως να γίνει αυτό όταν η ΕΕ κινείται σε δύο ταχύτητες και η κάθε πλευρά προτείνει διαφορετικές λύσεις; Σε αυτή τη σύνοδο αυτό αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο μετά τη σύνοδο των μεσογειακών χωρών την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα. Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρος εμφανίστηκαν πλέον ως συγκροτημένη ομάδα. Το Club Med, όπως αποκαλείται, ζητά απομάκρυνση από την πολιτική της αυστηρής λιτότητας, αλλά επικρίνεται από κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς και εισπράττει χαιρέκακα χαμόγελα από το βορρά, όπως έγραφε πρόσφατα το Spiegel.

Οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών έχουν κάνει συχνά προτάσεις οι οποίες κοστίζουν πολλά χρήματα και μέχρι σήμερα δεν κατάφερναν να τις επιβάλουν. Τώρα τα πράγματα είναι ξαφνικά διαφορετικά και σύμφωνα με το Spiegel στη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας, θα διεκδικήσουν συγκεκριμένα πράγματα, γι αυτό και στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο επικρατεί άγχος και ανησυχία.

Επίδειξη συναίνεσης από Μέρκελ και Ολάντ

Μία μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στην Μπρατισλάβα, η Γερμανίδα καγκελάριος μετέβη στο Παρίσι για να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο. Αν και τέτοιες συναντήσεις αποτελούν συνήθως θέμα ρουτίνας, αυτή τη φορά πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως, όπως σχολίαζε η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η συμμετοχή του Γάλλου προέδρου στη σύνοδο του νότου αποτελεί πρόκληση για τη Γερμανίδα καγκελάριο, που γνωρίζει ότι το Βερολίνο χωρίς το Παρίσι έχει τελειώσει πολιτικά.

«Η Μέρκελ χρειάζεται τον Ολάντ ως σύμμαχο, διότι η δύναμή της εξασθενεί», υπογραμμίζεται στο γερμανικό δημοσίευμα, το οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο λεγόμενο «Club Med» που πολεμά τη γερμανική πολιτική λιτότητας και το Σύμφωνο Σταθερότητας, ζητά επενδυτικά προγράμματα, κοινοτικοποίηση των χρεών τους και πολλά άλλα.

Μέρκελ και Ολάντ έχουν προσθέσει ένα ακόμη κοινό σχέδιο: τη σωτηρία του Ματέο Ρέντσι. Θέλουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τον σταθεροποιήσουν και να τον κρατήσουν στο πρωθυπουργικό αξίωμα της Ιταλίας.

Ο Ρέντσι μαινόμενος

Ο οποίος φτάνει στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας μαινόμενος. Μια μικρή γεύση έδωσε ήδη από σήμερα, αφήνοντας ξανά σαφείς αιχμές κατά του Βερολίνου. «Η Ιταλία σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, και με έμμεση όσο και σαφή αναφορά στη Γερμανία υπογράμμισε: «Άλλες χώρες δεν τους σέβονται. Διότι πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει ο κανόνας σχετικός με το έλλειμμα, αλλά και εκείνος για το εμπορικό πλεόνασμα, τον οποίο η Γερμανία δεν σέβεται».

«Στην ευρωπαϊκή σύνοδο της Μπρατισλάβα θα φέρω την φωνή μιας χώρας η οποία κουράστηκε να λαμβάνει κατάλογο με υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί», δήλωσε ο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

Η ατζέντα της Αθήνας

O Aλέξης Τσίπρας από την πλευρά του προσέρχεται στη σύνοδο έχοντας στη φαρέτρα του τη «Διακήρυξη της Αθήνας» (σ.σ. του Med Club) αλλά και τη χθεσινή παρέμβαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και του διπλασιασμού του αναπτυξιακού «πακέτου» που φέρει το όνομά του. Ειδικότερα, η εικόνα που διαθέτει η κυβέρνηση είναι ότι η Διακήρυξη της Αθήνας θα αποτελέσει βάση για τις παρεμβάσεις όλων των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, γεγονός που εκτιμάται ως θετικό διότι «μια κοινή στάση ενισχύει τη συγκεκριμένη ατζέντα εντός της συνόδου της Μπρατισλάβα». Εξίσου θετικά αποτιμάται από την κυβέρνηση και η τοποθέτηση Γιούνκερ, με τις ίδιες πηγές να εκτιμούν ότι συμβάλλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συγκεκριμένης ατζέντας. Άλλωστε, πέραν όλων των άλλων σημείων που εφάπτονται, στη Διακήρυξη των Αθηνών περιλαμβάνεται η πρόταση για διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του «πακέτου Γιούνκερ», κάτι που ο ίδιος πρότεινε με την ομιλία του την Τετάρτη (620 δισ. έως το 2020) «για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού».

Επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ

Να σημειωθεί ότι Τσίπρας και Μέρκελ είχαν σήμερα εκτενής τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 45 λεπτών, εν όψει της συνόδου κορυφής. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οιπροκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη (ασφάλεια, οικονομία, προσφυγική κρίση), με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλύει τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.

Οι δύο ηγέτες εκτίμησαν ότι η σύνοδος των μεσογειακών χωρών της ΕΕ αποτελεί θετική συμβολή στον διάλογο για το μέλλον της Ε.Ε., ενώ συμφώνησαν ότι στο προσφυγικό υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου με επιπλέον προσωπικό, καθώς και επιτάχυνσης της διαδικασίας μετεγκατάστασης.

«Βάναυση ειλικρίνεια» για την ΕΕ, ζητά ο Τουσκ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε μια «βάναυσα ειλικρινή» αξιολόγηση της κατάστασης στην ΕΕ μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν έχουμε έρθει στην Μπρατισλάβα για να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλον. Ή ακόμα χειρότερα, για να αρνηθούμε τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Σε αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή στην ιστορία της κοινότητας μας, μετά την ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μόνο πράγμα που έχει νόημα είναι να έχουμε μια νηφάλια και βάναυσα ειλικρινή αξιολόγηση της κατάστασης» υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ σε δηλώσεις του από τη σλοβακική πρωτεύουσα.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε την ανάγκη να πειστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες πως η ΕΕ των 27 -πλέον- μελών πήρε το «μάθημά» της από το Brexit και πως είναι σε θέση «να φέρει πίσω τη σταθερότητα, όπως και την αίσθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικής προστασίας».

«Ένα πράγμα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές εδώ στην Μπρατισλάβα: ότι δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις μας αύριο με μια μακάρια πεποίθηση ότι τίποτα δεν είναι λάθος, ότι τα πάντα ήταν και είναι εντάξει» τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Πρόγραμμα πρωθυπουργού στη Μπρατισλάβα

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

09:00-09:30 'Αφιξη στον χώρο της Συνόδου (Κάστρο Μπρατισλάβας) και υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

10:00-12:30 1η συνεδρία εργασιών

12:45-13:00 Οικογενειακή φωτογραφία

13:30-15:00 Ανεπίσημο γεύμα

15:00-15:30 Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας

16:00-18:00 2η συνεδρία εργασιών

18:30-19:30 Συνέντευξη Τύπου / Ενημέρωση Απεσταλμένων Συντακτών

Αναχώρηση προς Αθήνα

Δημοφιλή