Στις Βρυξέλλες ο Σαμάρας, στην Πάτρα ο Καραμανλής

Στις Βρυξέλλες ο Σαμάρας, στην Πάτρα ο Καραμανλής
eurokinissi

Την ώρα που δεν λένε να κοπάσουν οι φωνές στελεχών στο εσωτερικό της ΝΔ που ασκούν - έστω και χλιαρά για την ώρα - κριτική στην ηγεσία της ΝΔ, μια αφίσα της γαλάζιας φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ/ΝΔΦΚ ήρθε να προκαλέσει ποικίλα σχόλια για το τι κρύβει και κυρίως, το εάν κρύβει πολιτικά υπονοούμενα που αφορούν την εσωκομματική κατάσταση.

Πρώτον γιατί το κεντρικό σύνθημα ενόψει των φοιτητικών εκλογών που χρησιμοποιεί «Ήρθε η ώρα» ήταν το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της περιόδου 2004-2009 με το οποίο διεκδίκησε την πρωθυπουργία ο Κώστας Καραμανλής και δεύτερον γιατί οι φοιτητές της ΔΑΠ επιστρατεύουν ως κεντρικό τους ομιλητή σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Πατρών ακόμα έναν Καραμανλή, τον βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή, εξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος είχε προκαλέσει επίσης πολλές συζητήσεις όταν αποφάσισε να πολιτευθεί με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα «στα δύσκολα Καραμανλης...» προκαλώντας τότε πολλές συζητήσεις για τα μελλοντικά του σχέδια.

Και όλα αυτά, την ώρα που ο αρχηγός της ΝΔ επέστρεφε από τις Βρυξέλλες και το τετ α τετ που είχε με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.

Οι επιτελείς της Συγγρού ωστόσο αποφεύγουν να κάνουν το παραμικρό σχόλιο για όσους επιμένουν να θέτουν εσωκομματικά θέματα και αναδεικνύουν το μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο Αντώνης Σαμάρας έλαβε ανησυχητικά μηνύματα από το ραντεβού του στην βελγική πρωτεύουσα, με τον κ.Γιουνκερ να τονίζει διαρκώς ότι αυτό που αναμένουν οι δανειστές είναι σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Εκεί κρύβεται και το μυστικό στην επιμονή των εταίρων να μην εκταμιευθούν τα 1,9 δις ευρώ από την ΕΚΤ που έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει το κλίμα καχυποψίας που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ έναντι των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης.

Την Τετάρτη μάλιστα, ο τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε σε μια ανασκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από τη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση, καταγράφοντας τα ανησυχητικά σημάδια επιβράδυνσης μετά την ανάκαμψη του 2014 και σημειώνοντας ότι οι διεθνείς και εγχώριοι θεσμοί και οργανισμοί, αναθεωρούν, προς το δυσμενέστερο, τις εκτιμήσεις τους για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του 2015.

Ενδεικτικά, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν για οικονομική ανάπτυξη 2,9% το 2015 (προβλέψεις Νοεμβρίου 2014), αναθεωρήθηκαν στο 2,5% (προβλέψεις Φεβρουαρίου 2015) και σήμερα, 3 μήνες αργότερα, αυτές διαμορφώθηκαν στο 0,5%.

Δημοφιλή