Σκάνδαλο με πρωταγωνιστές την Κομισιόν και την Παγκόσμια Τράπεζα

Σκάνδαλο με πρωταγωνιστές την Κομισιόν και την Παγκόσμια Τράπεζα
European Commissioner for Budget and Human Resources Kristalina Georgieva speaks for AFP on September 30, 2016 in New York. Bulgaria nominated its European commissioner Wednesday for the office of United Nations Secretary General. / AFP / DOMINICK REUTER (Photo credit should read DOMINICK REUTER/AFP/Getty Images)
European Commissioner for Budget and Human Resources Kristalina Georgieva speaks for AFP on September 30, 2016 in New York. Bulgaria nominated its European commissioner Wednesday for the office of United Nations Secretary General. / AFP / DOMINICK REUTER (Photo credit should read DOMINICK REUTER/AFP/Getty Images)
DOMINICK REUTER via Getty Images

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αλλάξει τον τρόπο χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας λίγους μήνες πριν η αντιπρόεδρος της πρώτης, Κρισταλίνα Τζωρτζίβα, ανακοινώσει ότι θα επιστρέψει στην Τράπεζα. Στοιχεία δείχνουν πως η Τζωρτζίβα πίεσε ουσιαστικά την Κομισιόν να δίνει περισσότερα χρήματα στους υπαλλήλους του μελλοντικού εργοδότη της, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Politico, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που προτίμησαν να παραμείνουν ανώνυμοι κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις τον Απρίλιο να αποδεχτούν μια ρύθμιση της Κομισιόν που άλλαζε την φόρμουλα υπολογισμού κατανομής της χρηματοδότησης που προορίζεται για την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει κάθε χρόνο 400 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα για διάφορα εγχειρήματα σχετικά με την εξάλειψη της φτώχειας και την ανάπτυξη. Σε κάθε χρηματοδότηση, οι υπάλληλοι της Παγκόσμιας Τράπεζας που συμμετέχουν στο εγχείρημα λαμβάνουν μερίδιο μικρότερο του 5,5% του συνολικού ποσού.

Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση της Κομισιόν, την οποία φέρεται να προώθησε η Τζωρτζίβα, οι υπάλληλοι θα μπορούν να λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό του 5,5%. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αυτό θα φτάνει και το 17% επί της συνολικής χρηματοδότησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους που βρίσκονται πραγματικά σε ανάγκη και επωφελούνται από αυτά τα προγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2002 η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θέσει ως όριο το 7% επί του συνολικού ποσού των χρηματοδοτήσεων για τις αμοιβές των εργαζομένων που αναλαμβάνουν την διαχείριση και εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων. Ωστόσο, στην ρύθμιση αυτή υπάρχει ένα «παραθυράκι» το οποίο, όπως φαίνεται, εκμεταλλεύτηκε η Τζωρτζίβα. Οι αλλαγές πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή το 2018.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στις τάξεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αν και η είδηση πέρασε στα «ψιλά». Η Τζωρτζίβα εργαζόταν για την Παγκόσμια Τράπεζα επί 17 χρόνια πριν γίνει αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ η ανακοίνωση της επιστροφής της στην Τράπεζα έρχεται λίγους μήνες μετά την νέα ρύθμιση για τις χρηματοδοτήσεις. Αυτό δεν θα μπορούσε παρά να δημιουργήσει υποψίες για τους λόγους που η ίδια επέλεξε από την πρώτη στιγμή να εργαστεί για τις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για το 17%. Είναι πολύ μεγάλο, πολύ υψηλό. Άνθρωποι δεν θα έχουν να φάνε γιατί θα πρέπει να πληρώσουν την διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας», κατήγγειλε η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής, Ingeborg Grässle.

Σύμφωνα με το Politico, ελάχιστοι Επίτροποι είχαν καταλάβει τον Απρίλιο το ποσοστό αύξησης του μεριδίου της Τράπεζας με την νέα ρύθμιση, η οποία περάστηκε «βιαστικά». Ακόμα, παρόλο που η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Τζωρτζίβα να μην συμμετέχει σε αποφάσεις που αφορούν τον πρώην εργοδότη της, e-mails που έφτασαν στα χέρια της ιστοσελίδας δείχνουν ότι η ίδια ασκούσε μεγάλες πιέσεις στους συναδέλφους της πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Η ίδια αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από την απόφαση της Κομισιόν να αυξήσει το ποσοστό για την διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας στο 17%.

Δημοφιλή